Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Ξεκάθαρη» νομική βάση. Τριγμούς στα θεμέλια της αλβανικής οικονομίας προκαλεί η κρίση στην Ελλάδα.

To ενδεχόμενο έκδοσης και υπουργικών αποφάσεων (όπου χρειάζεται) και εγκυκλίων (για κάθε περίπτωση χωριστά) εξετάζει από χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να «δέσει» νομοθετικά και ερμηνευτικά όλες τις αλλαγές στους μισθούς, τις συμβάσεις και τους Κανονισμούς Εργασίας που έφερε το νέο Μνημόνιο.

Η πίεση της αγοράς είναι μεγάλη, αποκαλύπτουν κύκλοι των εργοδοτικών οργανώσεων που γίνονται σε καθημερινή βάση (!) αποδέκτες μαζικών ερωτήσεων από μέλη τους, κυρίως για το εύρος των «προσαρμογών» - μειώσεων τις οποίες σχεδιάζουν να κάνουν στους μισθούς.
Παρενέργειες
 Τριγμούς στα θεμέλια της αλβανικής οικονομίας προκαλεί η κρίση στην Ελλάδα. Η αιτία δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μαζί με την Ιταλία οι μεγαλύτεροι εμπορικοί και επενδυτικοί εταίροι της Αλβανίας. Όπως τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη η σύμβουλος της πρεσβείας στα Τίρανα κ. Χ. Πασσάδη, τα τελευταία 7 χρόνια, η Αλβανία δέχθηκε, με τη μορφή εμβασμάτων, 802 εκατ. ευρώ το 2005, 937 εκατ. ευρώ το 2006, 957 εκατ. ευρώ το 2007, 833 εκατ. ευρώ το 2008, 781 εκατ. ευρώ το 2009, 690 εκατ. ευρώ το 2010 και 342 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2011. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ποσοστό 75% έχει προέλευση την πολυπληθή αλβανική κοινότητα οικονομικών μεταναστών που, αν και με φθίνουσα παρουσία, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
... Ανάκριση
Από το ψιλό κόσκινο των συμβούλων που έχει προσλάβει το Ταμείο για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, πέρασε χθες η ΟΛΘ Α.Ε. Κλιμάκιο στελεχών από το χρηματο-οικονομικό, τον τεχνικό και το νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση της εισηγμένης ήταν χθες στη Θεσσαλονίκη και είχε συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη του λιμένα, με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για τις υποδομές, τη λειτουργία, τα έργα, αλλά και το προσωπικό της εταιρείας.
Επαφές έγιναν, επίσης και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επίσκεψη στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου