Τα αποτελέσματα ήταν προβλεπόμενα. Από το σύνολο των ψηφισάντων το 99,74% ψήφισε «Όχι», στο ερώτημα εάν θα αποδέχονταν τους θεσμούς της....
Πρίστινας (ψήφισαν 35.500 πολίτες και μόνον 60 ψήφοι είχαν καταφατική απάντηση).
Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν θα έχουν έννομο αποτέλεσμα και αγνοούνται επισήμως από την Πρίστινα, τη Διεθνή Κοινότητα, αλλά από το Βελιγράδι.
Όμως, η όλη διενέργεια του δημοψηφίσματος μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή. Πολύ περισσότερο, που η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται στα τελικά αποτελέσματά του. Αλλά, αμφισβητεί τις προσπάθειες της Σερβίας και της Ε.Ε. να επιλύσουν τις εδαφικές διαφορές του Κοσσυφοπεδίου και να υπάρξει αναγνώρισή του.
Το δημοψήφισμα, έχει επίσης και γεωπολιτική σημασία, δημοσιεύει ο ρ/σ «Η Φωνή της Ρωσίας». Η ουσία της συνίσταται στην οριστική μετατροπή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σε αυτοτελή παράγοντα της βαλκανικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί άμεση πρόκληση όχι μόνο κατά της Πρίστινας, αλλά και κατά της Ε.Ε. και του Βελιγραδίου.
Να θυμίσουμε, ότι τον Μάιο του 2008, τρεις μήνες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι των τεσσάρων Δήμων ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης της Σκούπσινα (Λαϊκής Συνέλευσης) των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, πάνω στη βάση του Συντάγματος της Σερβίας. Η λειτουργία της, μέχρι τελευταία, υποστηριζόταν από τις Αρχές της ίδιας της Σερβίας.
Όμως, το φθινόπωρο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε θετικό πόρισμα σχετικά με την αίτηση της Σερβίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το Βελιγράδι βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: ή να ομαλοποιήσει αμέσως τις σχέσεις του με τις αρχές της Πρίστινας, ή να εγκαταλείψει την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Γερμανία, ως ανεπίσημη ηγέτιδα της Ε.Ε., ζήτησε από τη Σερβία να αποσύρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ισότιμη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στα διεθνή φόρουμ και να συμβάλει ακόμα και στη διάλυση των σερβικών οργάνων εξουσίας στους Δήμους του Βορείου Κοσσυφοπεδίου.
Κρίνοντας από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Βελιγράδι, οι αρχές της Σερβίας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα οριστικά να εκπληρώσουν ή μη την απαίτηση (στην ουσία τελεσιγράφου) των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Στον κυβερνώντα συνασπισμό σημειώθηκε διάσπαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βουκ Γιέρεμιτς τάσσεται, απ’ ότι φαίνεται, υπέρ πιο σκληρής θέσης στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς έχει συμβουλέψει απροκάλυπτα τα μέλη της αντιπροσωπείας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατά την επίσκεψή τους στο Βελιγράδι, να μη εμποδίζουν την υλοποίηση των Συμφωνιών Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου σχηματίστηκε η γνώμη ότι οι αρχές του Βελιγραδίου, πίσω από τις πλάτες τους, συνάπτουν συμφωνίες με τους Αλβανούς αυτονομιστές.
Η επιμονή των Σέρβων σχετίζεται, πρώτα απ’ όλα, με την ηθική προσβολή τους ως λαού και το γεγονός αυτό τους προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.
Υπάρχουν προτάσεις από πολιτικούς και των δύο πλευρών να γίνει ανταλλαγή εδαφών. Να ενσωματωθεί το σερβικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία και να παραχωρηθεί από τη Σερβία το Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο.
Αλλά, αλβανικά κόμματα τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στα Σκόπια αντιτίθενται σε μια αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των κρατών. Όπως μεταφέρει ο «Εχέδωρος», οι συνέπειες μιας ανταλλαγής θα ήταν μεγάλες για όλους και οπωσδήποτε σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα Σκόπια.
Θεωρούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, μάλιστα δε στην αλβανική εφημερίδα «Λάιμ» ο κ. Τζαβίτ Χαλίτι, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, έγραψε ότι αν οι Σέρβοι κατέβουν μέχρι τη Μιτρόβιτσα Κοσόβσκα, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν θα είναι ικανοποιημένοι με την αποδοχή μόνον του Πρέσεβο, αλλά θα απαιτήσουν την ιστορική ενότητα του πρώην βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου που είχε πρωτεύουσα τα Σκόπια.
Αυτή η άποψη του Χαλίτι, περί αποκατάστασης του ιστορικού βιλαετίου με πρωτεύουσα τα Σκόπια, συμπίπτει με τις απόψεις του προέδρου του Συνδέσμου Βετεράνων Πολέμου του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) των Κοσοβάρων, του Φαζλί Βελίου, ο οποίος δηλώνει ότι όποια αλλαγή συνόρων του Κοσσυφοπεδίου θα επιφέρει αλλαγές, που σήμερα είναι αδιανόητες.
Ο Μακεδών
http://voria.gr/
Αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, θα φέρει και αλλαγές στα Σκόπια ...kai fysika na ferei kai sth Boreia Hpeiro
ΑπάντησηΔιαγραφή