Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Χώρες των Βαλκανίων ονειρεύονται πετρελαϊκούς θησαυρούς

Πιθανά κοιτάσματα απέναντι από τα παράλια Αλβανίας και στη Σερβία έχουν κάνει τα δυο έθνη να ελπίζουν για οικονομικό κελεπούρι.

photo
Βαλκανικά έθνη έχουν μεγάλες ελπίδες για πετρελαϊκή άνθιση, η οποία, όπως αναφέρουν, ενδέχεται να παρέχει την εξαιρετικά αναγκαία εισροή μετρητών και να μειώσει τη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.

Η Αλβανία το απολαμβάνει μετά την πρόσφατη ανακάλυψη μαζικών κοιτασμάτων στα χωρικά ύδατά της στην Αδριατική -- ανακάλυψη η οποία ενδέχεται να αποκομίσει καθαρά 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, η Σερβία σχεδιάζει να εξάγει 400 εκατ. τόνους ασφαλτούχου σχιστόλιθου από τα εδάφη της, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα 600.000 τόνους πετρελαίου.
Οι ανακοινώσεις έχουν κάνει κάποιους να ονειρεύονται νέες περιουσίες για τα Βαλκανικά κράτη, τα οποία δίνουν πάντα μάχη με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις περιορισμένες οικονομικές προοπτικές.
"Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν η Αλβανία γινόταν το Κουβέιτ των Βαλκανίων", ανέφερε στους SETimes ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ένο Μπόζντο. Σημείωσε πως η Αλβανία αποτελεί μια από τις λίγες χώρες -- στην περιοχή και στην Ευρώπη -- όπου έχουν ανακαλυφθεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τον τελευταίο αιώνα.
Η ανακάλυψη της Αλβανίας σημειώθηκε όταν η San Leon Energy, επιχείρηση με έδρα στο Δουβλίνο, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για παροχή ερευνών για πετρέλαιο παράκτια και εκμετάλλευση, το προηγούμενο έτος. Ο τρισδιάστατος χάρτης της επιχείρησης έκανε λόγο για αρκετά μεγάλες προοπτικές πετρελαίου και αερίου.
Σύμφωνα με τη βασική σύμβαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση με ξένες επιχειρήσεις που αναζητούν πετρέλαιο σε Αλβανικά εδάφη, το κράτος κερδίζει το 10% της ακαθάριστης παραγωγής και το 50% των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, εάν οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης είναι επιτυχείς.
Κορυφαίος ειδικός σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και στο αέριο στην Αλβανία, ο Καθηγητής Γκιέρκγι Φότο της Σχολής Μεταλλείας-Γεωλογίας στα Τίρανα, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές.
"Μπορούμε να πούμε πως όλα τα Αλβανικά εδάφη έχουν βιτούμιο, πετρέλαιο και στοιχεία φυσικού αερίου στην επιφάνειά τους. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, δεν διαθέταμε την κατάλληλη τεχνολογία για να εντοπίσουμε πηγές. Ωστόσο τώρα, έχουν εντοπιστεί περίπου 400 εκατ. τόνοι πετρελαίου. Η τεράστια αυτή ποσότητα περιμένει νέες τεχνολογικές επενδύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει και να αποτελέσει συνεργάτη των ξένων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει κοινός στόχος", ανέφερε στους SETimes ο Φότο, μηχανικός.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τους επικριτές της.
Η Μιμί Κοντέλι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών του κοινοβουλίου, δήλωσε στους SETimes πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη για πόρους στρατηγικής σημασίας, όπως το πετρέλαιο. "Το νομικό πλαίσιο δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για ξένους επενδυτές. Για παράδειγμα, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν πόρους για έως 25 χρόνια".
"Η Αλβανική κυβέρνηση δεν είναι διαφανής στη σύνταξη των συμφωνιών αυτών και δεν δημοσιεύει τις διαδικασίες. Δεν θέτει τον υπόγειο πλούτο στη δημόσια υπηρεσία, αντιθέτως τον χρησιμοποιεί για δικά της συμφέροντα", πρόσθεσε.
Η αντιπολιτευόμενη βουλευτής είναι επίσης επικριτική με τις παρακωλύσεις της κυβέρνησης και τη γραφειοκρατία, η οποία, όπως αναφέρει, κρατά μακριά τους ξένους επενδυτές. "Κανένας στην Αλβανία δεν έχει την εξουσία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με έναν επενδυτή, εάν δεν έχει περάσει πρώτα από το γραφείο του πρωθυπουργού. Για να μην αναφερθώ σε άλλες δυσκολίες, όπως το ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων ή ο νόμος για τους φόρους ο οποίος έχει αλλάξει 64 φορές τα τελευταία χρόνια", διαμαρτυρήθηκε η Κοντέλι.
Ο Μπόζντο διαφώνησε, αναφέροντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην Αλβανία και να διευκολύνει τις συνθήκες γι' αυτούς, ανεξάρτητα από το χρόνο που απαιτείται για τη λήψη περιβαλλοντικής άδειας.
Ο μηχανικός γεωτρήσεων και εξαγωγής πετρελαίου Μπασκίμ Τσέλα, καθηγητής στο Τμήμα Ενεργειακών Πόρων της Σχολής Μεταλλείας-Γεωλογίας στα Τίρανα, είναι σκεπτικός σε ό,τι αφορά στην είδηση για την ανακάλυψη νέων πόρων πετρελαίου στην Αλβανία.
"Μέχρι το 1991, δεν υπήρχε άλλη περιοχή για εξερεύνηση σε βάθος 5.000 μέτρων στα εδάφη της Αλβανίας. Από την προσωπική εμπειρία μου τις τελευταίες δυο δεκαετίες σε παράκτιες και επάκτιες έρευνες, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου πως αποτελούν απλά δημαγωγικές προσπάθειες οι οποίες συνοδεύονται από δαπάνες στον προϋπολογισμό", ανέφερε ο Τσέλα στους SETimes.
Στη Σερβία, ο Όλιβερ Ντούλιτς, υπουργός Περιβάλλοντος, Μεταλλείας και Χωροταξίας, ανέφερε πως η εξαγωγή ασφαλτούχου σχιστόλιθου στη λεκάνη εξόρυξης στην Αλεξίνατς αποτελεί στρατηγική επιχειρηματική απόφαση για το μέλλον της Σερβίας.
Η Αλεξίνατς θα παράγει το 10 με 15% των αναγκών της Σερβίας σε πετρέλαιο, μειώνοντας την εξάρτησή της από εισαγωγές, ανέφερε.
Ο Ντούλιτς ανέφερε πως επιστήμονες μελετούν την έκταση του ασφαλτούχου σχιστόλιθου στην περιοχή, και η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 200.000 ευρώ για να βοηθήσει στο έργο ειδικός σύμβουλος.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Εάν ο Ντούλιτς έχει δίκιο, το κοίτασμα θα είναι μεγαλύτερο από αυτό στην Εσθονία, η οποία είναι ηγέτιδα παγκοσμίως στην εξαγωγή ασφαλτούχου σχιστόλιθου, με 200.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.


 SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου