Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κόμμα ΕΕΜΜ: Στις 25Μαρτίου 2012 η τελική πρόταση προς το αλβανικό κράτος για την εφαρμογή και προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Κόμμα των Ελλήνων " Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" πραγματοποίησε την Κυριακή που πέρασε την ημερίδα "Το Πλαίσιο των αιτημάτων για κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία", δραστηριότητα την οποία ανήγγειλε πριν μερικούς μήνες.
                 Θεωρώντας τα αιτήματα της ΕΕΜ ως υπόθεση όλων των Ελλήνων, η ηγεσία του Κόμματος κάλεσε όλους τους πρωην και νυν ΄Ελληνες βουλευτές του Αλβανικού Κοινοβουλίου, πρώην και νυν αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, τον πρόεδρο της Ομόνοιας, τις διπλωματικές αρχές και αρκετούς διανοούμενους, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων .

 Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε η αδιαλλαξία και η αδιαφορία  μερικών πολιτικών παραγόντων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να συμμετέχουν σε αυτή την τόσο σημαντική  δραστηριότητα στην οποία ζυμώνεται ο χάρτης των δικαιωμάτων μας και ο τρόπος διεκδίκησής τους.
                Αυτή η πρωτοβουλία αναζωογονήθηκε μετά από 19 χρόνια και εμπεριέχει  αναπροσαρμοσμένο το ψήφισμα της Ομόνοιας του έτους 1993 και σημαδεύει στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού την πρώτη καλομελετημένη πρόταση προς το αλβανικό κράτος για την εφαρμογή και προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.
                Στο διάστημα μέχρι την ημερίδα προηγήθηκε παλλαϊκή συζήτηση στις ιστοσελίδες και στην εφημερίδα του Κόμματος όπου αρκετοί διανοούμενοι κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις για τη βελτίωση του κειμένου και όλες αυτές καταγράφηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων . Στόχος της ημερίδας ήταν να ολοκληρωθεί συντονισμένα η συζήτηση αυτή, με περισσότερες προτάσεις και με τη συμμετοχή ευρύτερου κοινού, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε στη σύσκεψη της Κυριακής.
                Το συντονισμό της δραστηριότητας είχε το Εθνικό Συμβούλιο του Κόμματος, όπου ο πρόεδρός του κ. Ζήσος Λούτσης, ερμήνευσε τους στόχους του "Πλαισίου", διευκρίνισε το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε από το Προεδρείο η σύνταξη του χάρτη των δικαιωμάτων και τόνισε ότι στις 25 Μαρτίου 2012, το Εθνικό Συμβούλιο θα ψηφίσει το τελικό κείμενο το οποίο θα αποσταλεί στην Αλβανική Κυβέρνηση, σε όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
                 Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συνεργασίας όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα βασικότερα προβλήματά του και κυρίως στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων αλλά και την εφαρμογή τους όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες και οι θετικές εμπειρίες διαφόρων χωρών για τις μειονότητες. Περιεχτικά, στο τέλος της ομιλίας του ο κύριος Κίτσιος υπογράμμισε τα κυριότερα σημεία των αιτημάτων προς το κράτος:
1. Την κατάρτιση ενός ειδικού νόμου για τις μειονότητες.
2. Τον προσδιορισμό του ποσοστού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας μέσω μιας σωστής και επιβλεπόμενης από διεθνείς οργανισμούς απογραφής.
3. Την ποσοστιαία συμμετοχή της ΕΕΜ στην πολιτική, εκτελεστική, δικαστική εξουσία και στο κέντρο αποφάσεων. (Πρόταση για προκαθορισμένες έδρες στη βουλή, συγκυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες του κράτους σύμφωνα με το ποσοστό)
4. Ελληνική παιδεία σε όλες τις βαθμίδες και ενοποίηση του περιεχομένου της με εκείνο της Ελλάδας.
5.΄Ενωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε μία διοικητική μονάδα και απελευθέρωση της ανάπτυξης και την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας ως περιφερειακής.
6. Αναγνώριση και επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της μειονότητας και εκμετάλλευση από την ίδια τη μειονότητα .
7.Επιστροφή και κατοχύρωση των περιουσιών των ατόμων που ανήκουν στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
8.Δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της οντότητας χωρίς περιορισμούς από το κράτος.
9.Ενίσχυση της ασφάλειας των Ελλήνων διαμέσου της συμμετοχής τους στην αστυνομία.
10. Πλήρη εφαρμογή των παραγράφων της Σύμβασης Πλαισίου και επικύρωση του Χάρτη Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
                Στην ημερίδα εξέφρασαν για το κείμενο τις απόψεις τους οι κ.κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Θωμάς Μήτσιος, Πέτρος Μπερέτης, Γιώργος Ζαφειράτης, Θανάσης Καλόγερος, Λευτέρης Αναγνώστης, Μόντης Κολίλιας, Κυριάκος Θωμάς, Δημήτρης Μεϊντής, Χρήστος Αργύρης, κ. ά.
    Ο κύριος Ζήσης Γρηγορίου,αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Κόμματος των Ελλήνων είναι υγιή, σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια και πρέπει να υποστηριχτεί από όλους μας.
                Εντωμεταξύ ορίστηκε  επιτροπή που θα συνεργαστεί με νομικούς και θα δώσει την τελική μορφή του κειμένου μέχρι την 25η Μαρτίου.



www.mega-eemm.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου