Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Βόρειος Ήπειρος - Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών...και μετά ξυπνήσαμε!

Γνωρίζει ο κ. Δήμας ότι κάποιοι από το υπουργείο του οποίου προΐσταται έκοψαν όλα τα χρήματα που πήγαιναν για στοιχειώδεις υποχρεώσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας;
Κι αν τα χρήματα που ζητούσαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι παράγοντες της μειονότητας για τη μεταφορά των μαθητών από τα χωριά τους στα μειονοτικά σχολεία ήταν υπερβολικά, η λύση προφανώς δεν ήταν να κοπούν εντελώς, αλλά να υπάρξει έλεγχος και περιορισμός της σπατάλης.


— Κύριε Δήμα, ποια εικόνα θα σχηματίσουν τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα σχολεία τους, επειδή η μητέρα πατρίδα δεν φρόντισε να δοθούν τα είκοσι ή τριάντα χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται;


— Και για να μη μιλήσουμε για άλλες υποχρεώσεις και ανάγκες, απλώς να υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιττή λειτουργική δαπάνη, που μπορεί να περικοπεί κατά βούληση, η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας στην Αλβανία…




• Μια και ο λόγος για την Αλβανία, δεν είναι εύκολη η διαχείριση των αποτελεσμάτων της προβληματικής απογραφής πληθυσμού, καθώς η αποχή φαίνεται ότι ήταν χαμηλή και δεν ξεπέρασε τις 20-25 χιλιάδες ανθρώπους. Εάν επιχειρηθεί να ταυτιστεί ο αριθμός αυτός με τον αριθμό των μελών των μειονοτήτων που είχαν κηρύξει μποϊκοτάζ της απογραφής, είναι προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του μεγέθους της ελληνικής μειονότητας.




— Συνεχίζει η Αθήνα να δίνει λάθος μηνύματα στην ελληνική μειονότητα. Στο ΚΕΑΔ και τον πρόεδρό του Β. Ντούλε μπορεί να καταλογίσουν πολλά. Όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η πριμοδότηση του MEGA, το οποίο έχει συγκροτηθεί κυρίως σε ιδεολογική βάση, συγκεντρώνοντας το δεξιό στοιχείο της μειονότητας, που παραδοσιακά συνδεόταν με το βορειοηπειρωτικό λόμπι της Νέας Δημοκρατίας.


— Η συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με το προεδρείο του MEGA και οι διαρροές για το σνομπάρισμα της Συγγρού στον κ. Ντούλε μάλλον πριμοδοτούν τις διασπαστικές κινήσεις παρά υποστηρίζουν την ενωτική δράση που πρέπει να υπάρξει στο πλαίσιο της μειονότητας.


— Εξάλλου, έρχονται εκλογές και μετά τα δυσάρεστα της απογραφής το μόνο που δεν χρειάζεται η μειονότητα είναι ακριβώς να εμφανιστεί διασπασμένη, χάνοντας και το μοναδικό όπλο που διαθέτει, δηλαδή την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, που έχει πολλαπλασιαστική δύναμη στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.


— Πάντως, και από την Ελλάδα είναι αντιφατικά τα μηνύματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στο μήνυμά του για την επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το οποίο μετέφερε στην εκδήλωση που έγινε στην Δερβιτσάνη ο γεν. πρόξενος Αργυροκάστρου Ν. Κοτροκόης, ήταν σαφής:


— «Σε αυτή τη συγκυρία, η αποτελεσματική προάσπιση και ενίσχυση των δικαίων των Ελλήνων της Αλβανίας προϋποθέτει όλοι να συνταχθούν γύρω από την αξία που το ίδιο το όνομα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ υποδηλώνει, την αξία της ενότητας, της πανστρατιάς για την επίτευξη των κοινών σκοπών του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας της Αλβανίας»...


— Ο κ. Δήμας είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους κ. Ντούλε και Μπολάνο, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ενότητας στην ελληνική μειονότητα.


— Εξάλλου, μας έφτασε η καταγγελία ότι στην καταδίκη του μειονοτικού Ντίσιο στην Κορυτσά για το γνωστό επεισόδιο που έστησαν οι Αλβανοί στην Μπομποστίτσα υπήρχε και μειονοτικός δάκτυλος.


— Το ξεκαθάρισμα προσωπικών και πολιτικών λογαριασμών με μοχλό πίεσης το αλβανικό καθεστώς αποτελεί δυστυχώς παιδική ασθένεια του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.


— Στην περίπτωση, πάντως, του κ. Ντίσιο, που καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή, επειδή υποτίθεται ότι κατά την ανέγερση μνημείου στη μνήμη ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στην Κορυτσά προηγήθηκαν ζημιές στο νεκροταφείο, θα πρέπει να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη αντίδραση της Αθήνας.


Πηγή: το ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου