Οι πολίτες των τριών βαλκανικών χωρών έχουν πλέον πρόσβαση σε αμοιβαία ελεύθερη μετακίνηση μέσω βιομετρικών ταυτοτήτων.
Του Μουχάμετ Μπραϊσόρι για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 28/12/11
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Χατζηνάστο, δήλωσε πως οι συμφωνίες αυτές θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν τη μετακίνηση των ανθρώπων, την ενίσχυση των δεσμών και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο περιφερειακό κλίμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
"Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι κάνουμε πραγματικά βήματα για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης κίνησης στην περιοχή, ως έκφραση της εξαιρετικής ... συνεργασίας που θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς. Η μεγάλη πολιτική συνεργασία αντικατοπτρίζεται σε συγκεκριμένα βήματα για την οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών μας", δήλωσε ο Χατζηνάστο.
Ο ομόλογός του από την πΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, υπογράμμισε την ώθηση που θα φέρει στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία.
"Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο βήμα που θα αυξήσει τις ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και θα διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πολιτών, και να προωθηθεί η κοινή δέσμευση των δύο χωρών μας -- η ένταξη στην ΕΕ", είπε ο Ποπόσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ροτσέν, πρόσθεσε: "Αυτή η συμφωνία [με τις ταυτότητες], θα καταστήσει τη ζωή ευκολότερη για τους πολίτες μας και στις δύο πλευρές των συνόρων, τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους τουρίστες. Μοιραζόμαστε μια ιστορία, το παρόν, αλλά και ένα κοινό μέλλον προς την ΕΕ".
Εκείνοι που ζουν κατά μήκος της περιοχής των συνόρων της Αλβανίας χαιρέτησαν τη συμφωνία πιο πολύ, δεδομένου ότι έχουν οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς με γειτονικές πόλεις και χωριά της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.
Ο Ντίμιτερ Μπουσάτι, ένας ψαράς από την Σκόδρα, κάνει εβδομαδιαίες επισκέψεις στις αγορές της Ποντγκόριτσα ή του Ουλτσίντζ. Είπε στους SETimes ότι η συμφωνία αυτή σημαίνει πως θα έχει λιγότερες έγνοιες κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του.
"Πριν, δεν μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει στο Μαυροβούνιο χωρίς διαβατήριο. Τώρα, αν και έχω διαβατήριο, αισθάνομαι ευτυχής γιατί πάντα φοβόμουν μήπως το χάσω ή κάτι τέτοιο. Τώρα, με ένα δελτίο ταυτότητας είναι, φυσικά, πιο εύκολο γιατί τα παιδιά μου που δεν έχουν διαβατήρια μπορούν να με συνοδεύσουν. Το Μαυροβούνιο για μένα και την οικογένειά μου είναι μια σημαντική αγορά", λέει ο Μπουσάτι.
Ο Άλμπερτ Βανγκιέλι, ειδικός σε θέματα ενσωμάτωσης στην ΕΕ, είπε στους SETimes ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, αλλά όχι αρκετό για να επιτευχθεί πλήρης ενοποίηση μεταξύ των περιφερειακών χωρών.
"Είναι κάπως παράλογο το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής επιθυμούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ, αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως μεταξύ τους. Η ζώνη Σένγκεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύνορα και σε αυτό το σημείο οι περιφερειακές χώρες δεν εγκαταλείπουν τον έλεγχο των συνόρων", λέει ο Βανγκιέλι.
Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα.
"Οι συμφωνίες επιτρέπουν τη μετακίνηση μόνο με βιομετρικά δελτία ταυτότητας, το οποίο σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια παλιά ταυτότητα, δεν θα είναι σε θέση να διασχίσει τα σύνορα, γεγονός που εξαλείφει τις όποιες ανησυχίες ασφάλειας για την πλαστογράφηση μιας ψεύτικης ταυτότητας ή κάτι παρόμοιο, ενώ η αστυνομική συνεργασία με την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο λειτουργεί ομαλά", είπε στους SETimes ο Βανγκιέλι.
Του Μουχάμετ Μπραϊσόρι για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 28/12/11
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου