Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τράπεζες: «Ασπίδα» στην κρίση για τις θυγατρικές στην Αλβανία

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μπορεί να ζητά από τις ξένες τράπεζες τη μετατροπή των τοπικών θυγατρικών τους σε ανεξάρτητες τοπικές εταιρικές οντότητες.
Σε πρωτοβουλία προστασίας από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη (που πλήττει με ένταση, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα και την Ιταλία) προχώρησε η κυβέρνηση της Αλβανίας, δίνοντας δικαιοδοσία στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ζητά από τις ξένες τράπεζες τη μετατροπή των τοπικών θυγατρικών τους σε ανεξάρτητες τοπικές εταιρικές οντότητες.
Η σχετική νομοθετική πράξη ουσιαστικά επιχειρεί να θωρακίσει την τραπεζική αγορά της γείτονος από παρενέργειες οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν λόγω των δυσκολιών που πιθανώς να αντιμετωπίσουν τα μητρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και από άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών, το σύνολο των τραπεζών ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία κατείχε το 2010 το 23,4% της αξίας τoυ συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τοπικής τραπεζικής αγοράς (1,7 δισ. ευρώ) και το 20,6% της συνολικής αξίας των καταθέσεων.
Στις 16 τράπεζες (εκτός μίας, όλες οι άλλες είναι ξένες) οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία απασχολούνται πλέον των 6.430 τραπεζικών υπαλλήλων, καθώς και μεγάλος αριθμός βοηθητικού προσωπικού, ενώ ποσοστό 21,6% του συνόλου εργάζεται σε τράπεζες ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα, κατά την Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, το 28,5% των τραπεζικών υποκαταστημάτων και πρακτορείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι ελληνικών συμφερόντων (συμπεριλαμβανομένης και της Εμπορικής Τράπεζας), το 19,5% αυστριακών, το 8% ιταλικών, ενώ το 10,5% είναι τουρκικών συμφερόντων.
Ουσιαστικά η καινούργια αυτή νομοθετική ρύθμιση προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες πως οι μητρικές τράπεζες ίσως απομυζήσουν από τις θυγατρικές απαραίτητα κεφάλαια, θέτοντάς τες σε κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται επιπλέον και η εισαγωγή του θεσμού της «bridge bank», η οποία θα μπορεί να διακρατήσει τα υγιή στοιχεία ενεργητικού μίας κατά τα άλλα προβληματικής τράπεζας, ενώ τα επιβλαβή στοιχεία θα ρευστοποιούνται.
Ανοδος χορηγήσεων
Πάντως, την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία της Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι δεν υφίσταται φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, αλλά αντίθετα αύξηση της δανειοδότησης το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα έφτασαν τα 387,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Ανοδο κατέγραψαν και οι καταθέσεις των πολιτών, που έφτασαν τα 328,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Ενωση Τραπεζών σημειώνει ότι η αύξηση των καταθέσεων αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ωστόσο, αύξηση υπήρξε και στα επισφαλή δάνεια, τα οποία έχουν φτάσει στο 18,4%, αλλά κατά την Ένωση η κατάσταση δεν ελλοχεύει κινδύνους διότι «το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να έχει επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια».


http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου