Πτυχιούχος, καταρτισμένος, γλωσσομαθής, με προϋπηρεσία... Αυτό θα μπορούσε να είναι το προφίλ ενός νέου μετανάστη βάσει των προσόντων που ζητούν οι χώρες υποδοχής αλλά και των ευκαιριών που προσφέρουν για καριέρα και μισθολογική εξέλιξη.
Η αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα, το δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα και η ακαθόριστη ημερομηνία ανάκαμψης οδηγούν σε νέο ρεύμα μετανάστευσης, που ορισμένοι το παρομοιάζουν με εκείνο της δεκαετίας του '50. Με προορισμούς που υποδέχτηκαν μεγάλα μεταναστευτικά κύματα από την Ελλάδα, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και Γερμανία, πολλοί προετοιμάζουν ένα νέο ξεκίνημα σ' έναν κόσμο που ελάχιστα θυμίζει εκείνον που πριν από μισό αιώνα αναζητούσε ανειδίκευτους εργάτες από αναπτυσσόμενες χώρες.
Χιλιάδες Ελληνες «βομβαρδίζουν» με τηλεφωνήματα και e-mail γραφεία ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό, αλλά και εκείνα προξενείων και πρεσβειών που βρίσκονται στη χώρα μας, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για προγράμματα και θέσεις εργασίας. Οι διαδικασίες αλλά και οι προϋποθέσεις για τους οικονομικούς μετανάστες άλλαξαν, καθώς οι παραδοσιακές χώρες υποδοχής θέτουν «πλαφόν» στην εισροή μεταναστών, αλλά και προϋπόθεση τη γνώση γλώσσας, για να δεχτούν νέους εργάτες.
Η οικονομική κρίση, εξάλλου, «έριξε» κατά πολύ τα μεροκάματα, με κίνδυνο ένας νέος μετανάστης να αντιμετωπίσει στην ξενιτιά ενδεχομένως ίδιες συνθήκες με αυτές στην Ελλάδα. Απογοητευμένοι επέστρεψαν και αρκετοί που αναζήτησαν εργασία, τους τελευταίους μήνες, στην Κύπρο, όπου το εμπόδιο της γλώσσας δεν υφίσταται.
«Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, με απολύσεις προσωπικού σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις, αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο. Μιλάμε για 30.000 ανέργους στην Κύπρο, η οποία παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας 7%. Ο κατώτατος μισθός είναι στα 880 ευρώ μικτά, ωστόσο υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παραβίαση του νόμου και για ανασφάλιστη εργασία», σημειώνει ο Φλώρος Φλώρου, υπεύθυνος του γραφείου Ευρέσεως Εργασίας του Εργατικού Κέντρου Λεμεσού.
Η ανεργία στην Κύπρο χτυπά τους νέους και τους πτυχιούχους, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 3%, την τιμή της βενζίνης στο 1,27 - 1,30 ευρώ το λίτρο, το ένα καρβέλι ψωμί να κοστίζει 2 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι το ενοίκιο να κυμαίνεται από 500 έως 700 ευρώ.
Πράσινες κάρτες για τις ΗΠΑ
Περίπου 55.000 πράσινες κάρτες θα χορηγήσει σε μετανάστες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσα από το Πρόγραμμα Κλήρωσης Μεταναστευτικής Βίζας για το 2013. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά, από τις 4/10 και ώρα 19.00 μέχρι τις 5/11 στις 18.00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dvlottery.state.gov.
«Οι βίζες κατανέμονται σε έξι γεωγραφικές περιοχές και ο μεγαλύτερος αριθμός παρέχεται σε χώρες που έστειλαν τους λιγότερους μετανάστες στις ΗΠΑ την πενταετία που προηγείται του προγράμματος. Καμία χώρα δε λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο από 7% των διαθέσιμων θεωρήσεων ετησίως».
Με τα δεδομένα που θέτει το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην καλύτερη περίπτωση από την Ελλάδα μπορεί να κληρωθούν λίγο περισσότερες από 3.500 άδειες χορήγησης βίζας. Εργασία μπορεί να βρεθεί και κατόπιν πρόσκλησης μίας επιχείρησης. Ωστόσο, αν πρόκειται για χαμηλών προσόντων προσωπικό, η έγκριση της άδειας μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια, σε αντίθεση με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπου η σχετική διαδικασία μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες. Η πράσινη κάρτα, εφόσον αποκτηθεί μέσω της ηλεκτρονικής κλήρωσης, έχει απεριόριστη ισχύ, ενώ ύστερα από 5 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ κι εφόσον κάποιος έχει εργαστεί και πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους στο Δημόσιο, μπορεί να υποβάλει αίτηση για την απόκτηση ιθαγένειας. Δικαίωμα υποβολής της αίτησης έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να μην έχουν σε βάρος τους καταδικαστική απόφαση.
Οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο συνιστούν στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα, καθώς έχουν εμφανιστεί περιστατικά αναφορικά με τα οποία εταιρίες ζητούν 15 - 20 δολάρια για να υποβάλουν την ίδια αίτηση που είναι δωρεάν. Η ζωή στη Ν. Υόρκη είναι ακριβότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή των ΗΠΑ. Στο Κουίνς, για παράδειγμα, το φτηνότερο ενοίκιο είναι στα 700 δολάρια, ενώ στο 9,1% βρίσκεται το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα. Το μεροκάματο κυμαίνεται περίπου στα 80 δολάρια, για πλήρη απασχόληση σε μία επιχείρηση.
Ζητείται ελπίς...
Ο Κώστας Κ., 43 χρόνων, είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Με πτυχίο Οικονομολόγου και ειδίκευση στο χώρο των πωλήσεων, αλλά και γνώστης πέντε ξένων γλωσσών, είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια. Το περασμένο καλοκαίρι, μετά την αποστολή δεκάδων βιογραφικών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και φορείς του Δημοσίου, αποφάσισε να στείλει βιογραφικό στον αντίστοιχο ΟΑΕΔ της Γερμανίας (http://www.arbeitsagentur.de).
«Συμπλήρωσα μία φόρμα, στην οποία ανέφερα τις σπουδές μου, την προϋπηρεσία και άλλα στοιχεία που ζητούσε το ηλεκτρονικό έντυπο. Την επόμενη μέρα δέχτηκα τηλεφώνημα από υπάλληλο του οργανισμού. Από τότε, κάθε εβδομάδα ανταλλάσσουμε e-mail, ενώ πριν από δύο εβδομάδες που απέστειλαν ταχυδρομικά έγγραφα προκειμένου να συμπληρώσω τη σχετική αίτηση. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μου είχαν κλείσει ραντεβού στην Κολονία για την τελική συνέντευξη, ώστε να μου υποδείξουν τον εργασιακό χώρο που θα μου πρόσφερε αμοιβή ανάλογη με τα προσόντα μου», εξηγεί στον «ΑτΚ». Ο ίδιος ακόμη ταλανίζεται ανάμεσα στην επιλογή να μεταναστεύσει οικογενειακώς ή να προσπαθήσει λίγο ακόμη στην πατρίδα...
Μεροκάματο στον Καναδά
Αυστηρή είναι η νομοθεσία για τον κατώτερο μισθό στον Καναδά. Οπως εξηγεί ο ομογενής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των συντηρητικών, Κώστας Μενεγάκης, κανείς δε διανοείται να καταβάλει τον κατώτατο (για πενθήμερο και οκτάωρο) μισθό που φτάνει γύρω στα 1.300 ευρώ.
«Ο Καναδάς είναι η πιο φιλόξενη χώρα στον πλανήτη. Καθημερινά, στο Τορόντο όπου ζω, ομιλούνται 156 γλώσσες και διάλεκτοι. Ο Καναδάς υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 250.000 μετανάστες», τονίζει. Μολονότι η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στο 7,2%, ο κ. Μενεγάκης είναι κατηγορηματικός: «Αν θέλει κάποιος να βρει δουλειά, βρίσκει».
Σε ό,τι αφορά στο κόστος ζωής, μπορεί κάποιος να βρει στο μητροπολιτικό δήμο του Τορόντο δυάρι με 1.000 και 1.200 δολάρια το μήνα, ενώ στην περιφέρεια της πόλης το κόστος πέφτει στο μισό. Η καναδική πρεσβεία στη Ρώμη είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των αιτήσεων αναφορικά με την απόκτηση βίζας μόνιμης διαμονής για τους πολίτες από Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Μάλτα, Σαν Μαρίνο και Βατικανό (πληροφορίες http://www.canadainternational.gc.ca).
Οπως επισημαίνεται στη σύνδεση για θέματα μετανάστευσης, οι αιτήσεις εργασίας γίνονται δεκτές εφόσον δε δημιουργούνται προβλήματα σε εργαζομένους με κορεσμένα επαγγέλματα στη χώρα.
185.000 θέσεις στην Αυστραλία
Για το 2011 - 2012 το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας προβλέπει 185.000 θέσεις εργασίας για αλλοδαπούς. «Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία... Δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα.
Για το 2011 - 2012 το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας προβλέπει 185.000 θέσεις εργασίας για αλλοδαπούς. «Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία... Δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα.
Το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για τα μεταναστευτικά προγράμματα στην Αθήνα, στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011. Μηχανικοί και επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, καθώς και ειδικευμένοι εργάτες από την αυτοκινητοβιομηχανία, από τον κατασκευαστικό κλάδο και από τους κλάδους της ηλεκτρολογίας και της μηχανολογίας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διημερίδα καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στην ιστοσελίδα http://www.immi.gov.au/skillexpos/skilled-workers.htm. Ο πλήρης κατάλογος με τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην Αυστραλία βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.immi.gov.au.
«Πολλοί Ελληνες έρχονται στην Αυστραλία με τουριστική βίζα με την προσδοκία να βρουν δουλειά και να παραμείνουν στη χώρα. Αυτό δε γίνεται, καθώς η νομοθεσία είναι αυστηρή και πολλοί φεύγουν απογοητευμένοι. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δουν τη λίστα με τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση και να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες», τονίζει ο ομογενής βουλευτής της πολιτείας της Βικτόριας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού, Γιάννης Πανταζόπουλος. Το κόστος ζωής στην Αυστραλία είναι πιο φτηνό από αυτό της Ελλάδας στα είδη κατανάλωσης. Πολύ ακριβά, ωστόσο, είναι τα ενοίκια σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ, ενώ φτηνότερα είναι σε Αδελαΐδα και Μπρισμπέιν.
Οικοδόμος στη Γερμανία
«Για τους Ελληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία, λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ιατρικά, παραϊατρικά επαγγέλματα, η πληροφορική, αλλά και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες. Στην Ανατολική Γερμανία είναι σαφώς κατώτερα τα μεροκάματα. Η γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι προαπαιτούμενο ακόμη και για το ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν υπάρχει πλέον η εικόνα της φάμπρικας, όπου κάποιος έδειχνε στον εργάτη πώς να κάνει τη δουλειά του και εκείνος την εκτελούσε έστω και αν δε γνώριζε λέξη γερμανικά. Αν γνωρίζεις τη γλώσσα, εκτιμώ ότι θα βρεις δουλειά», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου.
«Για τους Ελληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία, λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ιατρικά, παραϊατρικά επαγγέλματα, η πληροφορική, αλλά και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες. Στην Ανατολική Γερμανία είναι σαφώς κατώτερα τα μεροκάματα. Η γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι προαπαιτούμενο ακόμη και για το ανειδίκευτο προσωπικό. Δεν υπάρχει πλέον η εικόνα της φάμπρικας, όπου κάποιος έδειχνε στον εργάτη πώς να κάνει τη δουλειά του και εκείνος την εκτελούσε έστω και αν δε γνώριζε λέξη γερμανικά. Αν γνωρίζεις τη γλώσσα, εκτιμώ ότι θα βρεις δουλειά», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου.
Ο μέσος μισθός στη Γερμανία είναι στα 1.500 ευρώ. Ενας γιατρός μπορεί να αμείβεται με 2.500 ευρώ το μήνα. Κατώτερη αμοιβή δεν υπάρχει, με την έννοια ότι ισχύουν πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά ένας χαμηλός μισθός θα είναι γύρω στα 800 ευρώ. Στην οικοδομή, ένας αλλοδαπός εργάτης μπορεί να αμείβεται ακόμη και με 5 - 6 ευρώ την ώρα, αλλά ένας καλός τεχνίτης έχει 100 ευρώ μεροκάματο. «Για ένα σπίτι 50 τ.μ. στην Κολονία και το Μόναχο θα πληρώσεις πάνω από 500 ευρώ, ενώ στο Εσεν, στο Βούπερταλ, μπορείς να βρεις με 300 ευρώ. Τα καταναλωτικά αγαθά είναι φτηνότερα κατά 30% σε σχέση με την Ελλάδα», προσθέτει.
ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου