Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τίρανα: «Χάρτα Αδριατικής και προκλήσεις ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ο παραπάνω τίτλος είναι το θέμα του διήμερου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, στις 24-25 Οκτωβρίου 2011 και στο οποίο θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από όλες τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Θα παρευρεθούν και θα λάβουν μέρος στο συνέδριο αυτό αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια της Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Κροατίας, Μαυροβουνίου, FYROM και Σερβίας.

Στο συνέδριο θα ομιλήσουν ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, η πρόεδρος της Βουλής, Τζοζεφίνα Τοπάλι, διαπιστευμένοι πρέσβεις στα Τίρανα, υπουργοί, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων που σχετίζονται με την ασφάλεια, μη κρατικοί φορείς, ο καθηγητής Donald Abenheim, ειδικός σε θέματα ειδικής ασφάλειας, ο οποίος διδάσκει στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή της Καλιφόρνιας, ‘Monterei’.

Η διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη μείωση των εντάσεων, την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας προς ένα μέλλον ενσωματωμένο πλήρως στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.

Η προσχώρηση του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας στο Σχέδιο Δράσης της Αδριατικής Χάρτας, δημιουργεί τη δυνατότητα για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης στην επιτάχυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, στην πολιτική, οικονομική και αμυντική ασφάλεια καθώς και στην πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η υποστήριξη των εθνικών συμβουλίων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της στρατηγικής αντίληψης, όπως εγκρίθηκε στη Λισαβόνα.

Την  εναρκτήρια συνεδρίαση  που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2011 στις 10:00 θα χαιρετίσουν  ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, η πρόεδρος της Βουλής Τζοζεφίνα Τοπάλι και αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου.

--
Πηγή: Shqiperi- Abcnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου