Δεκατέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το 1992, όταν το πρώτο μεγάλο κύμα Αλβανών πέρασε τα ελληνικά σύνορα, ως επί το πλείστον παράνομα. Από τότε μέχρι σήμερα, αυτή η μετακίνηση αλβανικού πληθυσμού προς τη χώρα μας συνεχίζεται αμείωτα, με αποκορύφωμα το δεύτερο μεγάλο κύμα του 1997.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Αλβανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Νίνι, ο αριθμός των Αλβανών σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ανέρχεται σε 300.000, ενώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης φτάνει τους 80.000. «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε με ακριβή νούμερα, καθώς πολλοί Αλβανοί δεν έχουν χαρτιά και έτσι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους επίσημους υπολογισμούς » σχολιάζει ο Αλβανός πρόξενος.
Τα τρία βασικότερα προβλήματα των Αλβανών στην Ελλάδα σήμερα, είναι η μη αναγνώριση της αλβανικής άδειας οδήγησης, η χορήγηση σύνταξης και η άδεια παραμονής.
Πολλοί Αλβανοί απασχολούνται ως οδηγοί σε μεταφορικές και άλλες εταιρείες. Ένα βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν είναι ότι «Η αλβανική άδεια οδήγησης είναι από τις λίγες, αν όχι η μοναδική που δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος» σχολιάζει η Αφροδίτη Τσιφλή μεταφράστρια του αλβανικού προξενείου και Βορειοηπειρώτισσα. Έτσι οι Αλβανοί οδηγοί αναγκάζονται να ξαναδίνουν εξετάσεις για να εξασφαλίσουν την ελληνική άδεια οδήγησης πληρώνοντας φυσικά τα απαραίτητα δίδακτρα και εξέταστρα. Βέβαια αυτό το φαινόμενο έχει την εξήγησή του. «Στην αρχή πολλοί Αλβανοί κυκλοφορούσαν με πλαστές άδειες οδήγησης» θυμάται η κ. Μερόπη Βογιατζή, δικηγόρος, «έτσι οι ελληνικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν την εγκυρότητα της οδηγικής ικανότητας, υποχρέωσαν όλους τους Αλβανούς να προχωρούν στην απόκτηση ελληνικής άδειας οδήγησης». Το πρόστιμο για την κατοχή αποκλειστικά αλβανικής άδειας οδήγησης για έναν Αλβανό σήμερα στη χώρα μας ανέρχεται στα 1.000€.
Μεγάλο πρόβλημα για τους Αλβανούς στην Ελλάδα είναι και η μη χορήγηση σύνταξης. Για παράδειγμα, Αλβανοί μεγάλης ηλικίας που έχουν δουλέψει στη χώρα τους 20 χρόνια και στην Ελλάδα άλλα 18, δεν παίρνουν από το ΙΚΑ σύνταξη γιατί δεν αναγνωρίζονται τα χρόνια εργασίας τους στην Αλβανία. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών και των αντίστοιχων αρμόδιων υπηρεσιών τους. Αποτελεί συνέπεια πολλών παραγόντων και βασικά της ακαταλληλότητας υποδομών της αντίστοιχης αλβανικής υπηρεσίας καθώς και της έλλειψης οικονομικών πόρων από πλευράς του αλβανικού κράτους. Παρ’ όλα αυτά σε πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα μας, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση του θέματος των συντάξεων των Αλβανών στην Ελλάδα. Είναι προφανές επίσης ότι οι Αλβανοί, οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν τις απαραίτητες εισφορές στο ΙΚΑ, δε δικαιούνται σύνταξη από το ελληνικό κράτος.
Το αιώνιο πρόβλημα της άδειας παραμονής, ο Αλβανός πρόξενος το αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση: «Είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία δυσκολεύει την έκδοση αυτών των εγγράφων». Η κ.Βογιατζή, όμως, επισημαίνει: «Δεν είναι στρατηγική μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όλων των οικονομικά ισχυρών κυβερνήσεων διεθνώς να διασφαλίζουν ότι η εισροή αλλοδαπών στη χώρα τους δεν είναι ανεξέλεγκτη». Γι αυτόν το λόγο η άδεια παραμονής χορηγείται μόνο σε Αλβανούς, οι οποίοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι οποίες προσδιορίζονται από τον νόμο Ν. 3386/2005 που αφορά πολίτες τρίτων χωρών.
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Αλβανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Θωμάς Νίνι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αντιμετώπιση των Αλβανών από τον ελληνικό λαό: «Οι Έλληνες έχουν βοηθήσει τους Αλβανούς πάρα πολύ με τρόφιμα, ρουχισμό, παροχή στέγης χωρίς αντάλλαγμα και με άλλους τρόπους». Η πορεία της πλειονότητας των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία, είναι συνώνυμη με την πορεία ενσωμάτωσης σ’ αυτήν. «Μετά από λίγα χρόνια δε θα μπορείς να ξεχωρίσεις τον Αλβανό από τον Έλληνα» σχολιάζει η κ. Αννίτα Μπίτρι, μια Αλβανίδα πρόσφυγας.
·Πρόταση: Το μυθιστόρημα «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» εκδόσεις Λιβάνη, του Αλβανού μετανάστη Γκαζμέντ Καπλάνι και νυν τακτικού αρθρογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα».
Σεργιάδου Ελισάβετ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου