Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού



synedrio_hpeirwtwnΞεκίνησαν από σήμερα στα Γιάννινα οι εργασίες του δεύτερου Παγκόσμιου Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού στο οποίο, μετέχουν 110 εκπρόσωποι -  σύνεδροι οργανώσεων και από τις πέντε Ηπείρους του κόσμου.

Το Συμβούλιο πραγματοποιείται από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου 2011στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai - Xenia και ο σκοπός του για τους απανταχού Ηπειρώτες ομογενείς από όλο τον κόσμο, όπως τον ανέλυσε ο πρόεδρος τους, Χρυσόστομος Δήμου στην εναρκτήρια ομιλία του, είναι να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και να εξεταστούν καινούριοι τρόποι προώθησης της συνεχούς εξέλιξης της Ηπείρου, εν μέσω μάλιστα της τόσο δυσμενούς για τη χώρα συγκυρίας.



Στις εργασίες της Παρασκευής αναδείχθηκε νέο προεδρείο, αφού πρώτα έγινε  ο απολογισμός του προέδρου και της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ το  Σάββατο θα συζητηθούν προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τέλος την Κυριακή στις 9 το πρωί θα γίνει εκκλησιασμός και αργότερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθησαν οι βουλευτές Ιωαννίνων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., Θανάσης Οικονόμου και Σταύρος Καλογιάννης, αντίστοιχα οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Ο κ. Οικονόμου εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό μίλησε για την ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης δυνάμεων σε βασικές επιλογές και αξίες.

«Η πολυπλοκότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες αλλά και η αύξηση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, όπως δυστυχώς αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην Νορβηγία, είναι γεγονότα, αντικειμενικοί παράγοντες, που μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας», σημείωσε ο βουλευτής και συνέχισε: «Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο», κατέληξε, τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε πως το Συνέδριο αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για μία αμφίδρομη, ζωντανή επικοινωνία των απανταχού της Γης Ηπειρωτών μεταξύ τους.

«Η Ήπειρος έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Πριν από τρία χρόνια, στο 1ο Συνέδριό σας, είχα αναφερθεί σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία ήταν σε εξέλιξη. Η πρόοδος ήταν σημαντική σε αρκετά από αυτά. Η Εγνατία οδός ολοκληρώθηκε το 2009. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζεται. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων εκσυγχρονίζεται. Οι μελέτες σημαντικών οδικών αξόνων, όπως το τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού, ολοκληρώθηκαν», είπε ο κ. Καλογιάννης.

Ταυτόχρονα όμως δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στο έργο της κυβέρνησης.

«Δυστυχώς όμως, λόγω και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν σταματήσει οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως η Ιόνια οδός και ο άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) που θα συνδέσει την Ήπειρο με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα - Θεσσαλονίκη και αφορούν άμεσα την Ήπειρο.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, δηλαδή ο καταστατικός χάρτης βιώσιμης ανάπτυξης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έχει ολοκληρωθεί προ διετίας. Δυστυχώς όμως, και εντελώς αδικαιολόγητα, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί», σημείωσε ο βουλευτής.

Κλείνοντας ο κ. Καλογιάννης κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να «συνεισφέρετε σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ειδικά έργα, για παράδειγμα στον τουρισμό και στον πολιτισμό αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Στα μουσεία μας που χωρίς βοήθεια απαξιώνονται και δεν συμβάλλουν στην πνευματική και στην τουριστική ανάπτυξη του Τόπου».

Στην έναρξη των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο κ. Φίλιος καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και τόνισε πως ο Δήμος με τα έργα που εκτελεί και όσα διεκδικεί βρίσκεται στην πρωτοπορία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.

Τέλος ο Δήμαρχος κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως το κορυφαίο ΑΕΙ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, παίρνοντας υπό την σκέπη του σχολές και τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.

Να σημειώσουμε ότι το παρών στο Συνέδριο έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, λίγη ώρα πριν μεταβεί στην Άρτα όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των τοπικών φορέων με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Καχριμάνης στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη συνεισφορά των απόδημων Ηπειρωτών στην ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, επισημαίνοντας ότι χάρη στη σκληρή δουλειά όλων έχει ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της Ευρώπης, όπου βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί πλέον να ατενίζει με αισιοδοξία, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου