Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Η Αλβανία στέλνει μαχητές στο ISIS

ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣΗ Αλβανία κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως μεταξύ των 26 χωρών, από τις οποίες προκύπτει ότι στρατολογήθηκαν μαχητές που πολεμούν στις τάξεις των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία επικαλείται έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περίπου 150 Αλβανοί μάχονται στη Συρία και το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Στην έκθεση αυτή, η Αλβανία, κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση στη σχετική κατάταξη συγκριτικά με άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τουρκία και το Κουβέιτ.
Ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Κόσοβο, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση διεθνώς, με 232 μαχητές (σε αναλογία με τον πληθυσμό).
Σε βαλκανικό επίπεδο, το Κόσοβο, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η Αλβανία είναι οι τρεις χώρες, που «τροφοδοτούν» με τζιχαντιστές το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ 10 χωρών, πολίτες των οποίων πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, στις τάξεις του ISIS.
Στην έκθεση αυτή του ΟΗΕ εκφράζεται ανησυχία για την απρόβλεπτη αύξηση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στις τάξεις των εξτρεμιστών, από όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπήρχαν περίπου 15.000 ξένοι μαχητές, ενώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 25.000 άτομα.