Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αλβανία: Εκδήλωση στους Αγίους Σαράντα για τη «γενοκτονία» των Αλβανοτσάμηδων


http://www.echedoros-a.grΣτην περιοχή Kllogjer των Αγίων Σαράντα, [σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας]  πραγματοποιήθηκε η 71η επέτειος της γενοκτονίας (από τους ...Έλληνες)  κατά του αλβανικού πληθυσμού των Τσάμηδων, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα. Στο Kllogjer υπάρχει ένα «μνημειακό  νεκροταφείο», [ένα μνημείο που έστησε το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, δηλαδή],  όπου εκπρόσωποι του κόμματος των Τσάμηδων, κατάθεσαν στεφάνια και λουλούδια.

Ο πρόεδρος του κόμματος PDIU, Σπετίμ Ίντιζι, είπε ότι αυτή είναι μια οδυνηρή στιγμή,  κατά την οποία τουλάχιστον 2.900 άτομα πέθαναν από τη δίψα και την πείνα, ερχόμενοι στην Αλβανία.

«Αυτοί οι άνθρωποι  που έχασαν η ζωή τους σε μια μαρτυρική έξοδο, άφησαν πίσω τους, περίπου 20% του πληθυσμού που απωλέσθηκε, σκοτώθηκε και σφαγιάστηκε. Έφυγαν για τη μητέρα πατρίδα , και σταμάτησαν σε αυτό εδώ το σημείο, όπου τουλάχιστον 2.900 άτομα πέθαναν από τη δίψα και την πείνα. Είναι μια οδυνηρή  στιγμή για όλους τους Τσάμηδες Αλβανούς. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε αυτό το σημείο τιμώντας τους. 
Εμείς οι Αλβανοί Τσάμηδες θέλουμε να αναγνωρισθεί η γενοκτονία από τους Έλληνες και να λάβουμε όλα τα δικαιώματα στα ακίνητα  που είχαν οι Τσάμηδες Αλβανοί,  και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  τις θεμελιώδεις ελευθερίες  που οικοδομούν  το δημοκρατικό πολιτισμένο κόσμο  καθώς  θα προσπαθήσουμε να αναγνωρισθεί  η γενοκτονία των Τσάμηδων».

http://www.echedoros-a.gr

Πρόσθεσε ακόμη: «Δεν θα σταματήσουμε  δια της βίας χωρίς κανένα συμβιβασμό  για τα δικαιώματα των Αλβανοτσάμηδων, να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των τσάμηδων αλβανών και να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην ελληνική επικράτεια. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι, και παραμένει, η άρση της εμπόλεμης κατάστασης που επιβλήθηκε με στρατιωτικό νόμο (από την Ελλάδα για την Αλβανία)», είπε ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι, αντιπροσωπεύοντας την κοινότητα των απογόνων των τσάμηδων στην Αλβανία.


Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τα αιτήματα των Αλβανοτσάμηδων δεν ικανοποιηθούν από την Ελλάδα για  την παραχώρηση των τίτλων ιδιοκτησίας των Αλβανών  Τσάμηδων, σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο  ελληνικό έδαφος, όπως αυτά ίσχυαν πριν από 80 περίπου χρόνια, τότε το κόμμα του Αλβανοτσάμηδων θα κοιτάξει να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια…
--