Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, σήμερα το απόγευμα στη Βουλή επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, οι Αν.Ελ. –αν και με έντονες επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις, και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ εξαιτίας ενστάσεων που έχει επί σειράς άρθρων δήλωσε ότι «επιφυλάσσεται» να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ, ενώ «κατά», όπως ήταν αναμενόμενο, ψήφισε η Χρυσή Αυγή.
Οι επιφυλάξεις, εκ μέρους του συγκυβερνώντος κόμματος και η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι θα προβεί σε τροποποιήσεις άρθρων του σχεδίου νόμου, ώστε να ψηφιστεί –όπως είπε- με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, «μεταφέρουν» το ενδιαφέρον αρχικώς για την Παρασκευή όταν και θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου από τις αρμόδιες Επιτροπές, και –φυσικά- για την επόμενη εβδομάδα, όταν αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.


Οι προυποθέσεις που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να λάβουν ιθαγένεια. Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:
* Η νόμιμη 5ετής παραμονή από τουλάχιστον ένα γονέα στη χώρα μας.
* Τα παιδιά να έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτή τη πενταετία κατά την οποία ένας από τους δύο γονέας να διαβιούσε στην Ελλάδα.
* Τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στη πρώτη δημοτικού και να συνεχίσουν να φοιτούν στο δημοτικό όταν υποβληθεί η αίτηση για τη χορήγηση ιθαγένειας.
* Αν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς ο γονιός του να βρίσκεται πέντε χρόνια στη χώρα μας τότε το δικαίωμα χορήγησης ιθαγένειας θεμελιώνεται μετά από 10 χρόνια.