Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Βούτσιτς στα Τίρανα, με φόντο τη «Μεγάλη Αλβανία»

Ο Βούτσιτς στα Τίρανα, με φόντο τη «Μεγάλη Αλβανία»Ιστορική επίσκεψη στα Τίρανα θα πραγματοποιήσει ο Σέρβος πρωθυπουργός, με στόχο τη βελτίωση των εύθραυστων σχέσεων της Σερβίας με την Αλβανία, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Σέρβου ηγέτη στην Αλβανία και η δεύτερη συνάντηση του Αλεξάντερ Βούτσιτς με τον Έντι Ράμα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρώτη φορά πριν από έξι μήνες, όταν ο Ράμα επισκέφθηκε το Βελιγράδι και συζήτησαν όλα τα θέματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Τώρα ο Βούτσιτς ανταποδίδει εκείνη την επίσκεψη.
Το βασικότερο είναι το Κοσσυφοπέδιο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Σερβία, αλλά και η αλβανική μειονότητα στη Νότια Σερβία, η οποία ζητεί μεγαλύτερη αυτονομία, ουσιαστικά θα ήθελε οι περιοχές στις οποίες ζουν οι Αλβανοί να προσαρτηθούν στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο.
«Ελπίζουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τη Σερβία και να προωθήσουμε από κοινού την ειρήνη, τη συνεργασία και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Σερβία, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι μπορούν από κοινού να κάνουν για τα Βαλκάνια ό,τι έκαναν η Γαλλία και η Γερμανία για την Ευρώπη, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Έντι Ράμα, εν όψει της επίσκεψης.
Στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς εξέφρασε αισιοδοξία για την επίσκεψη και υπογράμμισε ότι οι διαφορές των δύο χωρών δεν μπορούν να διευθετηθούν παρά μόνο διά της οδού του διαλόγου. Θεωρείται βέβαιο ότι για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ξεπεραστεί η διαφωνία τους για το Κοσσυφοπέδιο. «Θα είναι τα βασικό θέμα-εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής, Ντούσαν Γιάνιτς.
Ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής Σκεντέρ Μινξόζι δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή, «ακόμα κι αν δεν μπορέσει να σβήσει δεκαετίες έχθρας και ψυχρότητας», είναι πάντως ενθαρρυντική. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία», είπε.
Ένας από τους μεγάλους φόβους στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια και βασικός φόβος των Σέρβων είναι η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», ένα εθνικιστικό σχέδιο που προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των Αλβανών σε ένα κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο και τμήματα της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, στα οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί. Το φόβο αυτό τα Τίρανα, αν και ευκαιριακά τον διαψεύδουν, πάντα εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για να τον υποδαυλίζουν. Από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, με το ελικοπτεράκι και τον αλβανικό χάρτη, ώς την οργανωμένη σε βαθμό πρόκλησης επίσκεψη του Ράμα στο Πρέζεβο, κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου