Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Νέα πρόκληση Ράμα: Τσάμηδες στην αλβανική κυβέρνηση

Ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις

Νέα πρόκληση Ράμα: Τσάμηδες στην αλβανική κυβέρνησηΗ κίνηση Ράμα προκαλεί ήδη αντιδράσεις στο κόμμα ΚΕΑΔ, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα, και συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το ΚΕΑΔ αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Έως σήμερα, την κυβέρνηση Ράμα υποστήριζε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλβανίας -ο επικεφαλής του, Ιλίρ Μέτα, έχει εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής- και το ΚΕΑΔ της ελληνικής μειονότητας, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ντούλε να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής -θέση από την οποία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υπέβαλε πριν από λίγη ώρα την παραίτησή του.

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις προκαλεί η προκλητική κίνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να εντάξει επίσημα ως εταίρο στην κυβέρνησή του το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων (PDIU).

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PDIU των Τσάμηδων εντείνουν τη συνεργασία τους εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 21ης Ιουνίου, με στόχο να επικρατήσουν οι υποψήφιοι τους τόσο στο Δήμο Χειμάρρας όσο και στην Κονίσπολη, δίπλα στα σύνορα με τη Θεσπρωτία. 

Και στους δύο επίμαχους δήμους, το ΚΕΑΔ στηρίζει ομογενείς υποψήφιου: τον Φρέντυ Μπελέρη στη Χειμάρρα και τον Αναστάση Γκούντα στην Κονίσπολη.

Με την ψήφο και την υποστήριξη των Τσάμηδων, η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε πέρυσι το διοικητικό «Καλλικράτη», με τον οποίο ο Δήμος Χειμάρρας συνενώθηκε με τη γειτονική Βράνιστα, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του, με στόχο να αλλοιωθεί η βούληση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής στις επικείμενες δημοτικές εκλογες.

Η νέα πρόκληση Ράμα έρχεται μετά την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση των Τιράνων προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου