Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ιταλία- Αλβανία: Συνεργασία εναντίον μελών του ISIS

Προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού κράτους που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομίαΈρευνα της Εισαγγελίας της Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία, οδήγησε στη σύλληψη τριών υποστηρικτών του ISIS, οι οποίοι προσπαθούσαν να στρατολογήσουν νέα μέλη, με στόχο την ενίσχυση της τρομοκρατίας των ισλαμιστών.

Πρόκειται για έναν εικοσάχρονο Ιταλό μαροκινής καταγωγής και δύο Αλβανούς πολίτες. Ο ένας ζούσε στην Ιταλία και ο δεύτερος, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνταν μεταξύ Μιλάνου και Τιράνων. Σε ό,τι αφορά τον εικοσάχρονο, οι εισαγγελείς έκαναν γνωστό ότι πρόκειται για το άτομο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο πριν από λίγες εβδομάδες «διαφημιστικό» κείμενο του «Ισλαμικού κράτους», εξήντα τεσσάρων σελίδων, στην ιταλική γλώσσα.
Μεταξύ άλλων, στο αναλυτικό αυτό κείμενο με τίτλο «Το “Ισλαμικό κράτος”, μια πραγματικότητα που θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί σου», σημειώνεται ότι χάρη στην επιβολή του νόμου του Κορανίου η εγκληματικότητα «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 90%», γίνεται αναφορά στις «εκστρατείες» κατά του αλκοόλ και του καπνίσματος και εκφράζεται η βεβαιότητα πως «το Χαλιφάτο θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη, όπως είχε προφητεύσει ο Μωάμεθ». Δεν αναφέρεται, βέβαια, πως όλοι ζουν διαρκώς υπό καθεστώς τρόμου.
Οι δύο Αλβανοί συλληφθέντες, σύμφωνα με την ιταλική Δικαιοσύνη, είχαν πείσει έναν νεαρό Ιταλο-τυνήσιο να μεταβεί στη Συρία για να στηρίξει τις δυνάμεις του στρατού των ισλαμιστών. Τον είχαν προσεγγίσει μέσω Διαδικτύου, λίγο πριν ενηλικιωθεί. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν την προσπάθεια στρατολόγησης με στόχο την τρομοκρατική δράση και τη στήριξη της τρομοκρατίας μέσω του Διαδικτύου.
Δεν είναι τυχαίο το ότι η έρευνα ονομάστηκε από τους εισαγγελείς και την αστυνομία της Μπρέσια «Balkan Connection». Οπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι έρευνες επεκτάθηκαν επί πολλούς μήνες στην περιοχή των Βαλκανίων, σε συνεργασία με τις αρχές των Τιράνων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας της ευρύτερης περιοχής της Μπρέσια, Κάρμινε Εσπόζιτο, «ήρθε στο φως ένας συγκεκριμένος οργανωτικός ιστός που είχε δημιουργηθεί για τη στρατολόγηση ισλαμιστών μαχητών στην Αλβανία».
Η οργανωτική βάση όλου αυτού του μηχανισμού, με έντονη χρήση του Διαδικτύου, βρισκόταν ουσιαστικά στην Αλβανία και τα «πλοκάμια» του απλώνονταν μέχρι την Ιταλία. Οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη: χθες, πραγματοποιήθηκαν νέες έφοδοι στην ευρύτερη περιοχή της Φλωρεντίας, του Μιλάνου και του Τορίνου. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, άλλωστε, τις περασμένες ημέρες είχαν αποκαλύψει ότι η κινητικότητα των μυστικών υπηρεσιών της μισής υφηλίου, σχετικά με το θέμα του ISIS, επικεντρώνονται τώρα στην περιοχή των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα «στην Αλβανία, όπου το ισλαμικό κίνημα βρίσκει πρόσφορο έδαφος, εκμεταλλευόμενο τα διαδεδομένα αρνητικά αισθήματα προς τους κρατικούς θεσμούς».
Ιταλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μιλώντας στην «Κοριέρε ντελα Σέρα», δήλωσαν μάλιστα ότι «οι αλβανικές αρχές αντιλήφθηκαν πως υπήρχαν περίπου εκατό άτομα σε θέση να διαχειριστούν τη στρατολόγηση νέων μαχητών, λειτουργώντας σαν σημείο αναφοράς για τον θρησκευτικό φανατισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου