Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Αλβανία δημοπρατεί 13 περιφέρειες για αναζήτηση πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία ανήλθε το 2014 σε 1,4 εκατομμύρια τόνους από 1,2 που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Από τους 60 χιλιάδες τόνους που επεξεργάσθηκαν σε τοπικό διυλιστήριο το 2013, το περασμένο έτος έφθασαν τους 260 χιλιάδες τόνους.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημοπράτηση σε 13 περιοχές για αναζήτηση πετρελαίου και την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «Albpetrol».
Αυτά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε διήμερη διάσκεψη για την ενέργεια στα Τίρανα, ενώπιον αντιπροσώπων κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Ο Ράμα κήρυξε για μια «ριζοσπαστική προσέγγιση αλλαγής 180 μοιρών στον τομέα της ενέργειας».
Η διάσκεψη είχε ως θέμα «Η Αλβανία, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η ενέργεια 2015» και συμμετείχαν σε αυτήν οι εταιρείες SOCAR, Shell, BP, Exxon Mobil, ENI, Fluxis, ΝΑΚ και η Repsol.
«Πολύ σύντομα, μέσω του υπουργείου Ενέργειας, θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την ανάθεση σε τρία μπλοκ για έρευνα σε ενδιαφερόμενες εταιρείες μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών διαπραγμάτευσης, με στόχο να έρθουν πιο σοβαρές εταιρείες, που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις επενδύσεις σε νέα έρευνα στην Αλβανία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Damian Gjiknuri.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπου οι έρευνες δε δόθηκαν σε σοβαρές εταιρείες και δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.
Όσο αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος, ο Ράμα διευκρίνισε ότι σύντομα, θα διεξαχθούν σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, αφού προετοιμασθεί η αναγκαία βάση και η οργάνωση για την έρευνα αυτή.
Προς το παρόν, στην Αλβανία υπάρχουν 13 περιφέρειες σε στεριά και σε θάλασσα που ενδέχεται να έχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πριν από λίγες ημέρες, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταβίβαση της διοίκησης για τις υπό έρευνα περιοχές από την «Albpetrol» στο Υπουργείο Ενέργειας, μέσω της Εθνικής υπηρεσίας Φυσικών Πόρων, σημειώνει το δημοσίευμα της Gazeta Shqip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου