Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕ «ΤΡΥΠΙΑ» ΣΥΝΟΡΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

Εγκληματικά κυκλώματα μπαινοβγαίνουν στην περιοχή μας και την αλωνίζουν…

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Καλύτερη διαχείριση του χώρου Σένγκεν…

Πώς θα βοηθήσει η πρωτοβουλία «έξυπνα σύνορα»

TELONEIO KAKABIAS• Πολύ δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση αποδεικνύεται τελικά η φύλαξη των συνόρων των χωρών της Ε.Ε., ενώ τα τελευταία χρόνια η αθρόα προσέλευση μεταναστών από περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη, δημιουργεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στις χώρες υποδοχής, αφού καταφέρνουν και παρεισφρύουν και πολλά εγκληματικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών, δυσανάλογο με τις δυνατότητές της, προκαλώντας διάφορα προβλήματα τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, όσο και σε ζητήματα ασφάλειας, κάτι που εμείς εδώ στην Ήπειρο το βιώνουμε σχεδόν καθημερινά, μιας και γειτνιάζουμε με την Αλβανία, χώρα η οποία ακόμη δεν έχει μπορέσει (ή δεν θέλησε) να συνεργαστεί για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η διασυνοριακή εγκληματικότητα!

Με λιγοστά μέσα…
Από την άλλη, η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της Ηπείρου είναι από δύσκολη έως πολλές φορές αδύνατη, αφού η συνοριογραμμή των περίπου 170 χλμ για να ελεγχθεί, χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό και  εξελιγμένης  τεχνολογίας υλικοτεχνικά μέσα.
Οι σχεδόν  καθημερινές επιτυχίες, οφείλονται στο έμπειρο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και στο γεγονός ότι δίνονται στο καθήκον με αυταπάρνηση και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους.
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημ. Τσακνάκη (με κοινοποίηση και στον αναπλ. Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Πανούση), η οποία επισημαίνει τα ανύπαρκτα μέσα που έχουν οι αστυνομικοί στην διάθεσή τους, στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.
Είναι αδιανόητο αστυνομικά οχήματα να μην είναι ασφαλή ή ακινητοποιημένα σε συνεργεία αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος επισκευής και η αγορά των ανταλλακτικών.
Ανάλογα διαβήματα έχουν κάνει στο παρελθόν αστυνομικοί και από τις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου, ζητώντας επιπλέον μέσα που θα ενισχύσουν την καλύτερη αστυνόμευση της ακριτικής μας περιοχής.
Εγκληματίες όλων των… ειδών!
Οι δίοδοι που χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως εγκληματικά στοιχεία για να φθάσουν στην Ήπειρο είναι πολλές. Από ξηράς και θαλάσσης, ακόμη και από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (!) επιχειρούν να περάσουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ευτυχώς πολλές φορές χωρίς επιτυχία. Το αποδεικνύουν εξάλλου οι συχνές συλλήψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσα από τα αστυνομικά δελτία Τύπου. Και δεν είναι μόνο οι απλοί κλέφτες ή διαρρήκτες που συνήθως εισβάλλουν σε ακατοίκητα σπίτια σε απομονωμένα χωριά και αρπάζουν ότι βρίσκουν. Τις περισσότερες φορές οι συλλήψεις αφορούν διεθνή κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, ακόμη και κακοποιούς με διεθνή εντάλματα για σοβαρές εγκληματικές πράξεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Προστασία συνόρων!
Με αφορμή λοιπόν την αλλαγή του σκηνικού στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστών, την εξάπλωση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, αλλά και την είσοδο στην Ε.Ε. με αυξανόμενους ρυθμούς πολλών στρατολογημένων μαχητών της θρησκευτικής τρομοκρατίας η Ευρωβουλευτής Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπ. Κοινοβουλίου την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων.
Θέμα της συνεδρίασης, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών καθώς και ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, η καλύτερη διαχείριση του χώρου Schengen με την εφαρμογή μίας νέας -υπό δοκιμή σήμερα- δέσμης μέτρων, τα λεγόμενα «Έξυπνα Σύνορα».
Τα «έξυπνα σύνορα»
Ειδικότερα, ο μηχανισμός των έξυπνων συνόρων είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στην επιτάχυνση, τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων των υπηκόων τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και θα περιλαμβάνει αφενός ένα πρόγραμμα καταχώρισης των ταξιδιωτών (ΠΚΤ) και αφετέρου ένα σύστημα καταχώρισης εισόδου/εξόδου (ΣΚΕΕ). Το πρώτο  θα επιτρέψει στους τακτικούς ταξιδιώτες να εισέρχονται στην ΕΕ με απλοποιημένους συνοριακούς ελέγχους, ενώ το δεύτερο θα καταγράφει το χρόνο και τον τόπο εισόδου και εξόδου πολιτών τρίτων χωρών που ταξιδεύουν προς την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έδωσε έμφαση στη στόχευση που πρέπει να έχει το εν λόγω πρόγραμμα, αναφορικά κυρίως με το θέμα της ασφάλειας στην Ε.Ε.
Σε δύο κατευθύνσεις
Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι ο διάλογος για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην κοστολόγησή του και αφετέρου στη συνεργασία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά εφαρμόζουν ήδη παρόμοια πιλοτικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο και μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους, ώστε να υπάρχει σύγκλιση των εθνικών νομοθεσιών για την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλείνοντας, η Ε. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αποφασίσουμε, ποιά στοιχεία θα συλλέγονται, από ποιούς, ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και για πόσο χρόνο, ούτως ώστε να προστατεύονται παράλληλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Θέλουμε μία Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα μεν αλλά ελεγχόμενα κατά τρόπο ασφαλή, όχι μία Ευρώπη φρούριο, στην οποία κανείς δεν θα έχει πρόσβαση».
Απαιτείται ρεαλιστικός σχεδιασμός
Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να έχουν και την στήριξη των εθνικών Κυβερνήσεων, ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται κάπως στην Ελλάδα, αφού η νέα Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Πώς μπορεί μια Ελλάδα της κρίσης να διαχειριστεί τόσους παράτυπους μετανάστες, παραχωρώντας τους άσυλο, είναι πράγματι απορίας άξιο, όταν πολλοί Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και χωρίς δουλειά! Πάντως απ’ ότι φαίνεται και αυτό το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών  που σχεδιάζονταν να λειτουργήσει στην Κακαβιά, μάλλον μπαίνει στις καλένδες, αφού ήδη η πρώτη ομάδα παράτυπων μεταναστών αποχώρησε από το Κέντρο της Αμυγδαλέζας και έπεται συνέχεια… Κανείς δεν συνηγορεί στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης, αφού τέτοιες άθλιες εικόνες δεν τιμούν μια ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως μήπως θα έπρεπε να καλυτερέψουν τις συνθήκες και να προχωρήσουν σ’  έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του θέματος, παρά να αφήνουν στην τύχη τους, να τριγυρνούν εδώ κι εκεί οι παράνομοι μετανάστες;
Ανακοίνωση Ν.Δ.
Εξάλλου, γύρω από τα θέματα μεταναστών ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ελληνική ιθαγένεια σε 300.000 λαθρομετανάστες! Δυστυχώς, γκρεμίζουν ό,τι χτίστηκε με κόπο. Δυστυχώς βάζουν πάνω από το δημόσιο συμφέρον τις παρωχημένες ιδεοληψίες τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως το γκρέμισμα, να αποκαταστήσει τη λειτουργία των κέντρων κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών και να προχωρήσει στην επαναπροώθησή τους προς τις χώρες προέλευσής τους,  με ευρωπαϊκή κάλυψη πλέον, κάτι που εμείς έχουμε ήδη εξασφαλίσει. Και έτσι να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου