Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Αλβανία

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ταξίδι του ποντίφικα στην Ευρώπη

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την ΑλβανίαΟ πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να πραγματοποιήσει την Κυριακή στην Αλβανία το πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη για να υπογραμμίσει εκεί την ποιότητα του διαθρησκευτικού διαλόγου, εξήγησε σήμερα στο Βατικανό ο εκπρόσωπός του, διαψεύδοντας πως υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος στα Τίρανα για την ασφάλεια του ποντίφικα.

Πριν μεταβεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη ένδεκα ωρών στην Αλβανία.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι διέψευσε κατηγορηματικά ενδεχόμενες απειλές εναντίον του πάπα που, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, φέρεται ότι προέρχονται από ισλαμιστές συμπαθούντες του Ισλαμικού Κράτους.

«Όχι, δεν γνωρίζω τίποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μας οδήγησε σε τροποποιήσεις του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Θα επιβιβασθεί στο (ανοιχτό) τζιπ που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εξακολουθεί να επιμένει να μην υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σ' αυτόν και το πλήθος», υπογράμμισε εξάλλου ο ιερέας Λομπάρντι.

Ο εκπρόσωπος του ποντίφικα, παρουσιάζοντας τους κύριους λόγους για τους οποίους επελέγη η Αλβανία, ανέφερε πως ο Φραγκίσκος «θέλει να ενθαρρύνει ένα κλίμα γαλήνιας συνύπαρξης ανάμεσα στις θρησκείες, που μπορεί να αποτελέσει μήνυμα και για άλλα μέρη του κόσμου».

«Βέβαια δεν άρχισε τα ταξίδια του στην Ευρώπη από το Βερολίνο, το Παρίσι ή το Λονδίνο. Δίνει προσοχή στους λαούς που δεν είναι οι πιο πλούσιοι ούτε οι πιο ισχυροί», ανέφερε.

Σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψής του, ο Φραγκίσκος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον «υπουργό» του για τον διαθρησκευτικό διάλογο, τον γάλλο καρδινάλιο Ζαν-Λουί Τοράν, θα συναντηθεί με τους υπεύθυνους των έξι θρησκευτικών κοινοτήτων που είναι παρούσες στην Αλβανία, τους μουσουλμάνους, τους μπεκτασί (ένα ρεύμα του σουφισμού στο ισλάμ εγκατεστημένο από παλιά στη χώρα αυτή), τους ορθόδοξους, τους καθολικούς, τους προτεστάντες και τους εβραίους.

Ο άλλος στόχος είναι «να αποτίσει φόρο τιμής στις διάφορες ομολογίες και θρησκείες» που αντιστάθηκαν στους «τρομερούς διωγμούς» του κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα (1945-1985), εξήγησε ο Λομπάρντι.

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιερωμένο, το καθολικό δόγμα και το ορθόδοξο δόγμα βρίσκονται σε πλήρη αναγέννηση στην Αλβανία. Πρόσφατες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 15% καθολικούς και 11% ορθόδοξους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου