Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Εγκαίνια ι. Ναού των Αγίων Σαράντα στο Αλήκο, στους Αγίους Σαράντα.

«…ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ…»
 
  Εκατοντάδες πιστοί πλημύρισαν στις, 15 Αυγούστου 2014, Μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,  τον ι. Ναό των Αγίων Σαράντα στο Αλύκο, χωριό της περιοχής του Βούρκου, προκειμένου να μετέχουν των λατρευτικών εκδηλώσεων για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανάμεσα τους ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, ο οποίος συνεπικουρούμενος απ’ τον οικείο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο καθώς και με τον Επίσκοπο Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, τέλεσε τα Εγκαίνια του ι. Ναού και στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία.
 
  Ο Μακαριώτατος μίλησε στους πιστούς μεταξύ των άλλων για το πλούσιο έργο που ανέπτυξε η Εκκλησία μας τόσο στον πνευματικό τομέα όσο και στο να αποκτήσει υποδομές λατρείας και ανάπτυξης του κοινωνικού της έργου. Κυρίως όμως με την ευκαιρία και των Εγκαινίων του νέου περικαλούς ναού των Αγίων Σαράντα μίλησε για τη σημασία του Ορθόδοξου ναού ως κέντρου της Ενορίας και της πνευματικής της ζωής. Με την Ορθοδοξία συνάδουν η αγάπη, η αλήθεια και η ομορφιά. Αυτά τα τρία συμβολίζονται με τον καλύτερο τρόπο στον Ορθόδοξο ναό όπου μεταξύ άλλων προάγεται ο πολιτισμός. Και τα κτίσματα λατρείας που προστέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της αναγέννησης της πίστης στα χωριά και τις πόλεις μας είναι αν μη τι άλλο αρχιτεκτονικά κοσμήματα αλλά και κέντρα καλλιέργειας των κοινοτήτων των πιστών. Αυτές ήταν κάποιες απ’ τις ιδέες του Αρχιεπισκόπου θέλοντας ακριβώς να παροτρύνει τους πιστούς του Αλύκου για να προσέχουν περισσότερο τον νέο Ναό τους αλλά κυρίως να τον ζεσταίνουν με την προσευχή τους και τη συμμετοχή στις συνάξεις. Να τον κάνουν ένα σημείο αγάπης προς το Θεό αλλά και προς το συνάνθρωπο.
 
  Ο ι. Ναός των Αγίων Σαράντα στο Αλύκο κτίστηκε με πρωτοβουλία και πόρους που συγκέντρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κατά την περίοδο 2006-2009. Είναι ένας πολύ όμορφος Ναός με περιστύλιο στην πρόσοψη και τη νότια πλευρά του, υπερυψωμένο κωδωνοστάσιο και πλούσιο αύλιο χώρο που αποτελεί και πλατεία για την κοινότητα. Στον κάτω όροφο του ι. Ναού υπάρχουν χώροι φιλοξενίας Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
 
* * *
 
  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην αυλή του εγκαινιασθέντος ι. Ναού με πάνδημο συμμετοχή η τοπική αρχή, η Επαρχία Αλύκου διοργάνωσε Τελετή για να Απονέμει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο το βραβείο του «Επιτίμου Δημότη της Επαρχίας Αλύκου» και τούτο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης όλων των κατοίκων της περιοχής για όσα όλα αυτά τα χρόνια έκανε για την ανασυγκρότηση απ’ τις στάχτες του αθεϊστικού διωγμού της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία αλλά και συγκεκριμένα στα χωριά και τις ενορίες της περιοχής. Τον Μακαριώτατο προσφώνησε ο Έπαρχος Αλύκου κ. Χρ. Καϊσης ενώ χαιρέτησε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της περιοχής κ. Β. Ντούλες. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για τη χειρονομία του Επαρχιακού Συμβουλίου αλλά και τα θερμά λόγια αγάπης που ακούστηκαν, επισημαίνοντας ότι το πιο σπουδαίο απ’ όλα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια είναι το γεγονός ότι ο ίδιος στάθηκε κοντά, μαζί με τον Ορθόδοξο λαό κατανοώντας τις χαρές και τις λύπες του, μοιράζοντας ότι είχε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.
 
* * *
 
  Την Κυριακή, 17 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τον οικείο Μητροπολίτη Δημήτριο θα τελέσει επίσης τα Εγκαίνια του ι. Ναού του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο κέντρο της κωμόπολης της Κλεισούρας. Ο Ναός αυτός κτίστηκε πολύ νωρίς απ’ τον Αρχιεπίσκοπο, 1994-1996 και είναι βασιλική με τρούλο και κωδωνοστάσιο. Έχει ανεγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο και λειτουργεί αδιαλείπτως εκ  τότε. Δίπλα του βρίσκεται επίσης Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο.
 
(Αργυρόκαστρο, 15 Αυγούστου 2014)
Φωτογραφίες: Διακονος Stephanos Ritsi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου