Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις προς τους Βορειοηπειρώτες...

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

Ο Πρωθυπουργός μας σε κάθε ευκαιρία δεν παύει να αναφέρεται στο Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα και στους Βορειοηπειρώτες, που βιώνουν την ανέχεια και τις ταλαιπωρίες σε ένα περιβάλλον κατεξοχήν εχθρικό.
  Οι ηλικιωμένοι Βορειοηπειρώτες, φρουροί της ελληνικής παράδοσης και των ηθών και εθίμων του τόπου τους, δέχτηκαν το... χάδι της Ελληνικής Πολιτείας με τη χορήγηση και σ’ αυτούς του επιδόματος του ΟΓΑ.
Ήταν ένα σπουδαίο μέτρο που έφερε το χαμόγελο σε πολλές οικογένειες, που δεινοπαθούσαν και ευλογούσαν την Μητέρα Πατρίδα που τους σκέφτηκε και απάλυνε τον πόνο τους.
  Δυστυχώς όμως, η οικονομική και κοινωνική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου. Το επίδομα αυτό του ΟΓΑ έπαψε να παρέχεται στους Βορειοηπειρώτες με το σκεπτικό ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και αδυνατεί να συνεχίσει να το δίνει. Αυτό είναι το πρόβλημα που απασχολεί τους βορειοηπειρώτες υπερήλικες που με αγωνία αναμένουν την επαναχορήγηση και σ’ αυτούς του βοηθήματος του ανασφάλιστου.
Δεν νομίζουμε ότι το ελάχιστο αυτό επίδομα προς τους Βορειοηπειρώτες συνετέλεσε στην επιδείνωση της κρίσης. Επρόκειτο για ένα βοήθημα που τους συγκρατούσε στον τόπο τους και άλλους, που είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα μετά το 1990, τους δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψουν, να επισκευάζουν τα σπίτια τους και να συγκεντρώνουν το νοικοκυριό τους. Έχουμε τη γνώμη ότι το βοήθημα αυτό που κόπηκε ήταν ένα βαρύ χτύπημα, πλήγμα καίριο για τους συμπατριώτες μας.
  Ο Πρωθυπουργός, βαθύς γνώστης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, είμαστε βέβαιοι, ότι θα βρει τρόπους να επαναχορηγήσει κάποιο, έστω μικρό, βοήθημα, από λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και από άλλους λόγους.
  Καθημερινά οι Έλληνες δέχονται τα ειρωνικά σχόλια από τους Αλβανούς συμπολίτες τους, οι οποίοι χαιρέκακα τους υπενθυμίζουν ότι εγκαταλείφτηκαν από την Ελλάδα και ότι ο μόνος προστάτης τους (!) είναι το αλβανικό κράτος.
  Μήπως, χωρίς να το θέλουμε, υποβοηθούμε και εμείς με τις ενέργειές μας στον εξαλβανισμό και στην αφομοίωση της μειονότητας από τους Αλβανούς, με αποτέλεσμα τον τελικό αφανισμό της; Είναι ένα ερώτημα σοβαρό με πολλούς αποδέκτες, το οποίο δεν μπορούμε ούτε να παραβλέψουμε, ούτε να παρασιωπήσουμε.
  Κατά την προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός δεν άφηνε ευκαιρία να μην αναφερθεί με θερμά λόγια στους «αδελφούς Βορειοηπειρώτες».
  Συγκεκριμένα: στις 22 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός μίλησε στο Ξενοδοχείο Γκράντ Σεράι των Ιωαννίνων. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε και τα εξής για τους Έλληνες της Αλβανίας: «Τους Βορειοηπειρώτες τους αγαπούμε. Οι Βορειοηπειρώτες δεν είναι απλώς Έλληνες, είναι δυο φορές Έλληνες. Συμμεριζόμαστε τις ταλαιπωρίες και τους πόνους τους».
  Στις 23 Μαΐου σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, στην Αθήνα και πάλι αναφέρθηκε στους Βορειοηπειρώτες: «Τους έχω στην καρδία μου, είπε, δεν τους ξεχνώ. Μόλις μπορέσω θα αποκαταστήσω τα πράγματα και θα θεραπεύσω τις ανάγκες τους. Για μένα οι Βορειοηπειρώτες είναι δυο φορές Έλληνες».
  Στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (ΚΥΡΙΑΚΗ 15 Ιουνίου 2014) αναφέρθηκε και πάλι στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.
«Προτεραιότητά μας, είπε, είναι να θεραπεύσουμε κάποιες αδικίες που έγιναν και που τώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Η εφημερίδα «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» (Ιούνιος 2014), που απηχεί τα συμφέροντα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, δημοσιεύει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, που έγιναν από το Περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός: «Πράγματι, αδικίες έγιναν πολλές, όπως στην περίπτωση των Παλιννοστούντων και των Βορειοηπειρωτών μας. Δε μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω ότι άμεσα να το πράξω. Μπορώ όμως να πω ότι τους έχω συνεχώς στο νου μου. Γιατί; Γιατί αυτούς τους Έλληνες, με ό,τι έχουν περάσει, παραμένοντας μέχρι τέλους Έλληνες, τους αγαπάμε όλοι δυο φορές».
  Αλλά και ο Διευθυντής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης στις αρχές της Άνοιξης είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα επαναχορηγηθεί, βάσει κάποιων κριτηρίων το βοήθημα.
  Έκτοτε πέρασε πολύς χρόνος και οι Βορειοηπειρώτες αναμένουν την υλοποίηση των πρωθυπουργικών υποσχέσεων...
  Διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός τους Βορειοηπειρώτες ότι «οι Βορειοηπειρώτες είναι δυο φορές Έλληνες», ότι τους έχει «στο νου και στην καρδιά του» και μόλις μπορέσει θα «θεραπεύσει τις ανάγκες τους». Μακάρι οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού να μην είναι υποσχέσεις προεκλογικές, λόγια που ξεχνιούνται αλλά και διαβεβαιώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, ώστε οι συμπατριώτες μας «που είναι δυο φορές Έλληνες, να αισθανθούν το χάδι του Μητροπολιτικού Κέντρου και να νιώσουν τη στοργή της Μεγάλης Πατρίδας.
  Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, στα εκατό χρόνια από τον διαμελισμό της Ηπείρου, υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, εξευτελισμούς. Οι προπηλακισμοί και οι θάνατοι ακόμη δεν έχουν τέλος. Κατά τη χοτζική καταιγίδα η ελληνική μειονότητα από τις συνεχείς και ακατανόμαστες διώξεις και εξορίες, με την πολιτική της φυλετικής ισοπέδωσης και ομοιομορφίας (όλοι είμαστε Αλβανοί), άρχισε να συρρικνώνεται και κινδύνεψε με οριστικό αφανισμό.
  Όμως, οι άνθρωποι αυτού του μαρτυρικού τόπου εξοικειώθηκαν με το σκοτάδι, τη νύχτα και την ερημιά, προσαρμόστηκαν σε μια κατάσταση με τόσους κραδασμούς και σβησμένες φωνές και κατόρθωσαν να διατηρήσουν την εθνική τους ενότητα και συνοχή και να αποδείξουν την φυλετική τους καταγωγή και τους ιστορικούς δεσμούς με τον ελλαδικό κορμό.
  Βασανισμένος τόπος με ταλαιπωρημένους και πικραμένους ανθρώπους, οι οποίοι, όμως, παρόλους τους θρήνους και τα ατυχήματα κατά τη διαδρομή των χρόνων, διέσωσαν την ψυχή τους και το αδούλωτο φρόνημά τους.
  Ο Βορειοηπειρωτικός κόσμος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον πρωθυπουργό. Δεν φτάνει μόνο η έγνοια για την τύχη τους, χρειάζονται και πράξεις. Δεν είναι αρκετή η αγάπη με θερμά λόγια. Είναι ανάγκη τα λόγια να μετουσιωθούν σε έργα.
   Θέλουμε να πιστεύουμε, γνωρίζοντας και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, ότι οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν και θα αποκατασταθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι όποιες αδικίες.
  Πιστεύουμε ακόμη ότι οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις δεν θα είναι «γράμμα κενό» και παροχή φρούδων ελπίδων 


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

3 σχόλια:

  1. Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, στα εκατό χρόνια από τον διαμελισμό της Ηπείρου, υπέστη διώξεις, φυλακίσεις, εξευτελισμούς. Οι προπηλακισμοί και οι θάνατοι ακόμη δεν έχουν τέλος. Κατά τη χοτζική καταιγίδα η ελληνική μειονότητα από τις συνεχείς και ακατανόμαστες διώξεις και εξορίες, με την πολιτική της φυλετικής ισοπέδωσης και ομοιομορφίας (όλοι είμαστε Αλβανοί), άρχισε να συρρικνώνεται και κινδύνεψε με οριστικό αφανισμό.

    ναι κ. Υφαντη, είναι αλήθεια όπως το φως του ηλίου (συστηματική εξόντωση του ελληνισμού της ΒΗ.) έχετε κάτι να πείτε για το πως στο διάβολο γίνεται κοντά στα δυο μεγάλα κόμματα (πασοκ, νδ) να τριγυρνούν χαφιέδες της Αλβανίας ή παιδιά των χαφιέδων που έχουν βάλει στις φυλακές της Αλβανίας τόσους και τόσους Ελληνες ; ένας εξ αυτών ήταν και υποψήφιος στις ευρωεκλογές (στην Ήπειρο γίνατε κομμάτια να τον βγάλετε βουλευτή) αμααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααν ! πώς γίνεται αυτο ? αν δεν απομονωθεί αυτη η φάρα ποτέ δε θα δούμε προκοπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. axaristi i megaliteri pliopsifia ali tous dosane psomi ke toys kanane nikokireous ke alous psifizoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GIA NA DOYME !!!GIATI DEN PSIFIZOYNE TON NOMO GIA EPANAHORIGISI KAI TO PANE SINEHIA PROS TA PISO,KAI OTAN THA POYN OTI THA TIS DOSOYN THA KSANABALOYN TA KRITIRIA!TELOS PANTON I MONADIKI ELPIDA GIA EMAS EINAI MONON O SAMARAS !MONO NA KRATISI TO LOGO TOY.GIATI DEN MBOROYME NA PEZOYME ME TA GERONTAKIA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή