Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Λ. Ν. ΔHΜΗΤΡΙΟΥ: Ενας Βορειοηπειρώτης για την Ευρωβουλή

Ένας Βορειοηπειρώτης με καταγωγή από το χωριό Φανάρι των Αγίων Σαράντα περιλαμβάνεται στους 42 υποψηφίους που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία για το Ευρωκοινοβούλιο
.Ο Λευτέρης Δημητρίου είναι γεωπόνος και διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Κύπρο. Γόνος δεκαμελούς οικογένειας από τη Βόρεια Ήπειρο, ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κύπρο, όπου έχει τιμηθεί με την κατ’ εξαίρεση απονομή της κυπριακής υπηκοότητας.
Διαθέτει τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και μιλά απταίστως τρεις ξένες γλώσσες. Με πλούσιες εμπειρίες στα κοινά, αποφάσισε να εκτεθεί στην ψήφο των πολιτών, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

~ Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε στις ευρωεκλογές;
Στη ζωή μου έχω μάθει να δουλεύω σκληρά, να δίνω μάχες, να τολμώ. Έχω μάθει να λύνω προβλήματα. Γι’ αυτό πιστεύω στον Έλληνα και στις δυνατότητές του. Πιστεύω στην αξιοσύνη και στην αξιοπρέπεια του λαού μας. Σήμερα, λοιπόν, είναι ανάγκη να βάλουμε τα δυνατά μας -όλος ο Ελληνισμός, παντού. Όπου χτυπά ελληνική καρδιά πρέπει να συντονιστεί στον παλμό μιας μεγάλης προσπάθειας, προκειμένου να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία. Ιστορία τιμής και ελευθερίας.
Συμμετέχω στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ακριβώς γι’ αυτό: για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις και να γίνω η δυνατή και καθαρή φωνή του οικουμενικού Ελληνισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχοντας υπηρετήσει τον απόδημο Ελληνισμό από πολλές και σημαντικές θέσεις ευθύνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι μπορούν να καταφέρουν οι Ηπειρώτες, οι Πόντιοι, οι Μακεδόνες, οι Κύπριοι, οι Ρουμελιώτες, οι Πελοποννήσιοι, οι Κρητικοί, οι Θράκες, οι νησιώτες μας, αναλαμβάνω την ευθύνη να τους εκπροσωπήσω όπως αξίζει στους αγώνες τους, στα όνειρά τους, στις προσδοκίες τους.
Δηλώνω “παρών” στη μάχη των ευρωεκλογών με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί -παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ακόμη και τα λάθη- είναι η παράταξη που βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα. Άλλοι μας έβαλαν σε περιπέτειες: μιλούσαν για “Τιτανικούς” και μας έδεσαν χειροπόδαρα στα μνημόνια... Ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσαν την κρίσιμη αυτή στιγμή για το έθνος τη μόνη αξιόπιστη λύση σωτηρίας. Και ο σκληρός αγώνας που χρειάστηκε, με πολλές θυσίες από τον λαό μας, έπιασε τόπο. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει τον εαυτό της.

~ Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής;
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης μεταπολεμικής ιστορίας. Είναι η ώρα της ευθύνης και της εμπιστοσύνης.
Το ερώτημα είναι πολύ καθαρό: θα συνεχίσουμε με ψηλά το κεφάλι την πορεία προς τα εμπρός ή θα μπούμε σε περιπέτειες με άγνωστη έκβαση; Όσο καθαρό είναι το ερώτημα άλλο τόσο καθαρή πρέπει να είναι και η βούληση του λαού μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών. Διότι αυτή η αναμέτρηση για την εκπροσώπηση της πατρίδας μας στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες. Δεν μοιράζονται καρέκλες: το διακύβευμα είναι εθνικό και αφορά τη σταθερότητα, την ομαλότητα, τη συνέχιση της προσπάθειας για μια Ελλάδα που θα στέκεται όρθια και περήφανη.
Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας λυσσαλέας προσπάθειας αποπροσανατολισμού, που επιχειρεί να σύρει τη χώρα σε περιπέτειες. Οι ακρότητες της λαϊκίστικης δημαγωγίας και της ισοπέδωσης επιθυμούν μια πατρίδα πεσμένη στα γόνατα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη: είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή του εθνικού καθήκοντος, για να δώσουμε τον αγώνα τον καλό. Με όραμα μια Ελλάδα δυνατή και Έλληνες με φωνή και αξιοπρέπεια. Μια Ελλάδα των ευκαιριών και του δικαίου, μια Ελλάδα παράδειγμα ανάκαμψης για την Ευρώπη, με κανόνες, με τάξη, με συνέπεια λόγων και έργων.

~ Γιατί θα έπρεπε να προτιμήσει εσάς ο ψηφοφόρος, όταν φτάσει στην κάλπη των ευρωεκλογών;
Πολύ απλά, επειδή μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια, καθαρός από λάθη και πάθη που σημάδεψαν τον λαό μας. Μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια, επειδή από κάθε μετερίζι ευθύνης εργάστηκα με ανιδιοτέλεια, υπηρετώντας αξίες και όχι αξιώματα. Χωρίς καταγωγή από “τζάκια”, χωρίς “προστάτες”, χωρίς “σπόνσορες” και “χορηγούς”, ζητώ τη δική σας εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το μόνο που μετράει για εμένα. Γιατί ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα ένας από εσάς.

~ Πώς πιστεύετε ότι η μέχρι τώρα πορεία σας θα μπορούσε να βοηθήσει την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Γνωρίζω πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη λειτουργία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εργάζομαι από το 2004 ως διευθυντικό στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της ΕΕ στην Κύπρο. Διαθέτω άριστη γνώση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, πολύτιμες εμπειρίες στην εφαρμογή προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, κοινών οργανώσεων αγοράς και μηχανισμών εμπορίου και πολυετή παρουσία σε διάφορες διαχειριστικές επιτροπές.
Η δραστηριότητά μου αυτή συνάδει απόλυτα με την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στη χρηματοοικονομική διαχείριση, στη διενέργεια ερευνών αγοράς και στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκαν και οι ακαδημαϊκές σπουδές μου, καθώς είμαι απόφοιτος του Γεωργικού Πανεπιστημίου με άριστα και τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους, έχοντας ταυτόχρονα παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ποικίλης θεματολογίας, όπως, για παράδειγμα, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, διαπραγματευτικές ικανότητες, μάρκετινγκ, χρηματιστηριακά, εξειδικευμένα θέματα ΕΕ, κυπριακή νομοθεσία και δημόσια διοίκηση.
Είμαι ένας από εσάς, αποφασισμένος να μεταφέρω τη δική σας φωνή, τη δική σας αγωνία, αλλά και τη δική σας ελπίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.