Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Επενδυτικές ευκαιρίες στη γειτονική Αλβανία

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα, που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, «κινείται πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», έλαβε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι θα μπει τάξη στα δημοσιονομικά και θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά, ειδικότερα στα τελωνεία και τις φορολογικές αρχές.
Οπως εξάλλου δηλώνει στους «Financial Times» o Μιχάλης Μασουράκης, ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank, στην αλβανική οικονομία «υπάρχει δυναμισμός παρά την κρίση. Εχει αποδώσει καλύτερα από άλλα κράτη της νοτίου Ευρώπης, ίσως επειδή βρίσκεται ακόμη στην αρχή της ανάπτυξης και η ανεπίσημη οικονομία είναι μεγάλη».
Η Αλβανία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη γειτνίασή της με την Ιταλία και την Ελλάδα, προσφέροντας προνόμια στους διεθνείς επενδυτές, ώστε να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν μεγάλα έργα υποδομών και logistics, που εν μέρει θα χρηματοδοτηθούν από πολυεθνικούς οργανισμούς.
Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στους ομίλους Τιτάν και Υγεία που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στη χώρα.
«Η Αλβανία έχει φοβερό όγκο υποδομών να κατασκευάσει και έχουμε μεγάλη πίστη σε αυτή την αγορά» υποστηρίζει ο επικεφαλής της Antea (θυγατρικής του ομίλου Τιτάν) κ. Μάικ Σιγάλας, κατά τον οποίο η εταιρεία του θα συνεχίσει τις εξαγωγές, ενώ περιμένει την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς μετά τη συρρίκνωση της τοπικής κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία βασιζόταν στα εμβάσματα των μεταναστών.
Κερδοφόρος έχει καταστεί άλλωστε η επένδυση του Υγεία, το Hygeia Hospital Tirana, ύψους 60 εκατ. ευρώ στο κέντρο των Τιράνων που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης της ανερχόμενης μεσαίας τάξης.
Ιατρικές υποδομές
«Δεδομένης της έλλειψης σε ιατρικές υποδομές επιπέδου στην Αλβανία, ο κόσμος συνήθιζε να ταξιδεύει στην Ιταλία, την Αυστρία ή ακόμη και την Τουρκία για να νοσηλευθεί. Θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς ως γενικό νοσοκομείο πλήρους κάλυψης, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να έρχονται πελάτες από το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο» εξηγεί ο Σταύρος Κρασαδάκης, διευθύνων σύμβουλος του Hygeia Tirana.
Το Hygeia Tirana προσέθεσε αυτοτελή μαιευτική κλινική και παιδιατρική μονάδα, υψίστης τεχνολογίας μονάδα IVF και οφθαλμιατρικό κέντρο με γερμανικό εξοπλισμό. Με 90 κλίνες και ιατρικό προσωπικό 110 γιατρών, εκ των οποίων πολλοί Ελληνες ειδικοί, το νοσοκομείο έχει διεθνή πιστοποίηση ιατρικού τουρισμού.
Σημειώνεται, τέλος, πως η Αλβανία συμμετέχει στο έργο του ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Ελλάδας προς την Αδριατική και την Ιταλία. Ο αγωγός θα φτάνει κοντά στο λιμάνι του Αυλώνα και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου