Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Στόχος να δοθεί, τον προσεχή Δεκέμβριο, στη γειτονική Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.Το πόρισμα περιέχει 18 σημεία με παρατηρήσεις σχετικά με την απόδοση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει τα Τίρανα

Με απώτερο στόχο να δοθεί, τον προσεχή Δεκέμβριο, στη γειτονική Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., παρουσίασε ο Νίκολας Βούλιανιτς, εισηγητής για την Αλβανία στο Ευραπαϊκό Κοινοβούλιο, το πόρισμά του για τη χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.


Συγκεκριμένα, το εν λόγω πόρισμα περιέχει 18 σημεία και περιλαμβάνει παρατηρήσεις από την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία, όπως και την απόδοση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουν αναλάβει τα Τίρανα, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, το πόρισμα εκτιμά το πνεύμα συνεργασίας και τη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών της 23ης Ιουνίου.

Αναλυτικά, ο κ. Βούλιανιτς ανέφερε ότι υπήρξε μια θετική πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της Αλβανίας προς την υλοποίηση τον κριτηρίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το κείμενο καλεί την Αλβανία να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, καθώς και για τη βελτίωση στην απόδοση των Αρχών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Επίτροπος για την προστασία κατά των διακρίσεων.

Το κείμενο προτείνει βελτιώσεις σχετικά με τη λειτουργία των Αρχών της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της ερευνητικής μεθοδολογίας τους, ενώ στο πόρισμα υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κ. Βούλιανιτς αποτίμησε θετικά το επίπεδο του σεβασμού και της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω το κλίμα ανοχής στην ευρύτερη κοινωνία όσο αφορά την εφαρμογή στρατηγικών για την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία, καθώς και τα δικαιώματα τον ομοφυλοφίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου