Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Νέα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή, επίθεση εναντίον των Ορθοδόξων, δεκάδες τραυματίες

Νέα, βίαια και σοβαρά επεισόδια εκτυλίσσονται την τελευταία ώρα εντός και εκτός του Ιερού Ναού των Ορθοδόξων στην Πρεμετή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost.gr λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι οι ορθόδοξοι, Ελληνικής καταγωγής στην πλειοψηφία, που ήταν συγκεντρωμένοι στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από κατασταλτικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εναντίον των δεκάδων συγκεντρωμένων ορθοδόξων κινήθηκαν δυνάμεις ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην Αλβανία.
Χτύπησαν με γκλομπς ακόμη και ηλικιωμένους που βρίσκονταν στο ναό, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών. Αρκετοί είναι οι τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί εντός της εκκλησίας προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Οι πιστοί κατόρθωσαν τελικά να μπουν στον ιερό ναό, ωστόσο, οι άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας έστησαν ενέδρα κοντά στην είσοδο της εκκλησίας, και ξυλοκοπούσαν οποιονδήποτε προσπαθούσε να πλησιάσει.

Ακολούθησαν βίαια επεισόδια μεταξύ των πιστών και των ανδρών της ασφάλειας, με την κρατική Αστυνομία να επεμβαίνει προκειμένου να σταματήσει τις συμπλοκές.

Τελικά, οι άνδρες της εταιρείας σεκιούριτι απομακρύνθηκαν από το χώρο του ναού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πιστών και υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ομάδες ταραχοποιών είχαν βιαιοπραγήσει σε βάρος των ιερέων, αρπάζοντας εικόνες και αλλά κειμήλια, με πρόσχημα χρέη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι το 1997 η Ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας μετά από πολλά εμπόδια και επεισόδια κατάφερε να επαναλειτουργήσει τον παλιό της ναό.
Τις ημέρες αυτές, διάφορες αρχές, υποκινούμενες από ακραίους κύκλους επιχειρούν την εκκένωση της εκκλησίας και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό μέγαρο.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία τα δικαιώματά της επί του κτιρίου του συγκεκριμένου ιερού ναού, απορρέουν από ειδικό νόμο με τον οποίο «η Πολιτεία έχει κατοχυρώσει την συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου η προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς χώρους και της εγγύησης των λατρευτικών συνάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου