Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Δραστική μείωση των επενδύσεων στην Αλβανία


Δραστική μείωση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνεται στη χώρα, όπου σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής (INSTAT) τον περασμένο μήνα οι εισαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 20%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ενώ συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι αλβανικές επιχειρήσεις εισήγαγαν από χώρες του εξωτερικού περίπου 11% λιγότερα μηχανήματα και εξοπλισμό για νέες επενδύσεις από ότι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2009, το επίπεδο τον επενδύσεων στην αλβανική οικονομία, από της εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις, άγγιξε το 20,2 %, αλλά το 2012 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19,1%, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πίστωση και την εισαγωγή των μηχανημάτων, δείχνουν ότι φέτος μπορεί να αγγίξουν ακόμα πιο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ.

Εξάλλου, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα ευρύ πακέτο φορολογικών διευκολύνσεων. Μέσα από μια σειρά νόμων, το Κοινοβούλιο αποφάσισε την κατάργηση τον φόρων, για όλα τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, με στόχο να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις. Όμως, η απόφαση αυτή δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την ταχεία συρρίκνωση των επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα, ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω της απόφασης αυτής, ζημιώθηκε με 200 εκατομμύρια ευρώ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου