Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Νεκρός ο Μάριαν Κόλα, ανθρωποκυνηγητό στη Βροσύνα, σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛΑΣ

MARIAN KOLA
Ο ασφυκτικός κλοιός της αστυνομίας, έτσι όπως αναπτύχθηκε επί δεκαπέντε ημέρες στα βουνά της Ηπείρου, έγραψε τον επίλογο μιας μεγάλης και αιματηρής περιπέτειας που βιώνει ολόκληρη η χώρα από τα τέλη Μαρτίου.
Ο εντοπισμός του επικεφαλής της σκληρής συμμορίας των Αλβανών δραπετών ήταν θέμα τιμής για την ελληνική αστυνομία. Και η εκτίμηση των έμπειρων αξιωματικών της αστυνομίας της Ηπείρου, ότι οι δύο κακοποιοί δεν έχουν περάσει τα σύνορα επιβεβαιώνεται πλήρως.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα άκρως αποτελεσματικό το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε ξεδιπλωθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής 5ης Ιουλίου, όταν πέρασαν το μπλόκο της Άρτας, πυροβολώντας εναντίον του αστυνομικού μπλόκου.
Επιμονή και υπομονή, συνιστούσαν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, οι οποίοι δεν είχαν πιστέψει ούτε μία στιγμή ότι οι δύο δραπέτες θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει.
Και δικαιώνονται για την υπομονή και την επιμονή που επέδειξαν.
Τα ξημερώματα εντοπίστηκαν δύο ύποπτοι. Σε απόσταση 150 μέτρων περίπου από τον οικισμό. Μέσα σε δασώδη περιοχή.
Ίσως πίστευαν ότι με το πέρασμα των ημερών τα αστυνομικά μέτρα χαλάρωσαν και θα μπορούσαν να βρουν διέξοδο προς τα σύνορα.
Όμως οι αστυνομικοί χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να τους εντοπίσουν. Οι δύο δραπέτες απάντησαν με τα όπλα. Κι ακολούθησε πραγματική μάχη.
Ο Μάριαν Κόλα έπεσε νεκρός. Ο Ιλίρ Κούπα αναζητείται. Η σύλληψή του θεωρείται θέμα ωρών.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 6ης Ιουλίου, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει δύο ύποπτες σκιές να κινούνται δίπλα στο ποτάμι, κοντά στο Κάτω Ζάλογγο. Από εκείνη την ώρα όμως χάθηκαν σαν να είχε ανοίξει η γη να τους καταπιεί
Όμως επέμεναν να χτενίζουν την περιοχή. Πίστευαν ότι είναι θέμα χρόνου να βγουν από το σημείο όπου είχαν βρει καταφύγιο. Κι αυτό τελικά έγινε τα ξημερώματα.
Οι δύο δραπέτες, άρχισαν να κινούνται με βοήθεια το φως του φεγγαριού. Στόχος τους ήταν να φτάσουν τον Καλαμά και να περάσουν το ποτάμι. Ίσως πίστευαν ότι έτσι θα κάνουν το καθοριστικό βήμα που θα τους έφερνε πιο κοντά στην Αλβανία.
Όμως δεν είχαν υπολογίσει τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας. Τα όπλα πήραν φωτιά! Έγινε πραγματική μάχη, τονίζουν οι αστυνομικοί....
.Ζωσμένος με χειροβομβίδες ήταν ο Μάριαν Κόλα ο οποίος τα ξημερώματα έπεσε νεκρός ύστερα από πραγματική μάχη που δόθηκε με δυνάμεις της Αστυνομίας.
Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του συνεργού του Ιλίρ Κούπα, ο οποίος όπως εκτιμά η Αστυνομία πέρα από τον βαρύ οπλισμό φέρει μαζί του και χειροβομβίδες.
Η Αστυνομία είναι απολύτως βέβαιη, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, ότι οι δύο Αλβανοί κακοποιοί, είχαν συνεργούς στην περιοχή. Μάλιστα το πιθανότερο είναι ότι όλες αυτές τις μέρες κρύβονταν σε σπίτι. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Μάριον Κόλα είναι ξυρισμένος, ενώ ο σάκος που εγκαταλείφθηκε από τον συνεργό του ήταν γεμάτος με φρεσκομαγειρεμένα φαγητά.
Στο ίδιο σημείο βρέθηκε κι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, το οποίο εγκατέλειψε ο Ιλίρ Κούπα θέλοντας να ξεφορτωθεί το βάρος του στην επιχείρηση διαφυγής.
Οι δύο Αλβανοί δραπέτες, φαίνεται ότι κρύβονταν επί δεκαπέντε ημέρες σε κάποιο σπίτι της περιοχής. Ασφαλές καταφύγιο που είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί.
Τα ξημερώματα θεώρησαν ότι τους ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Επικρατούσε πυκνή ομίχλη γεγονός που έκανε αδύνατο τον εντοπισμό τους από τις θερμικές κάμερες.
Όμως έπεσαν πάνω στην ενέδρα των αστυνομικών. Κι ακολούθησε πραγματική μάχη.
Το πτώμα του Μάριαν Κόλα παραμένει στο σημείο όπου έπεσε νεκρός, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα από τα ειδικά κλιμάκια της Αστυνομίας και στην συνέχεια θα μεταφερθεί για νεκροτομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου