Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η πόλη των Αγ. Σαράντα σε διπλή γιορτή, απουσιάζει όμως το ελληνικό στοιχείο


Διπλό ήταν το ξεφάντωμα στην πόλη των Αγ. Σαράντα στις 10 και 11 Μαΐου: η γιορτή των μυδιών και η έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Για δυο μέρες κατά σειρά η κεντρική παραλιακή λεωφόρος της πόλης ήταν κατάμεστη. Δημότες των Αγ. Σαράντα και πάρα πολλοί από άλλες πόλεις και χωριά του νομού κατέκλεισαν την παραλία για να απολαύουν την διπλή γιορτή, που εδώ και δύο χρόνια συνηθίζεται στο δήμο των Αγ. Σαράντα.

Δυο μέρες αρκετά φορτωμένες, με πλούσιο πρόγραμμα και ποικιλίες δραστηριότητες.
Η πρώτη μέρα, άρχισε μ’ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπροστά στο μικρό λιμάνι της πόλης, αφιερωμένο στην βασίλισσα του νομού την μύδια. Ένα μαλάκιο που καλλιεργείται μόνον στη λιμνοθάλασσα του Βουθρωτού και που τα τελευταία χρόνια είναι η κυριότερη πηγή εσόδων, αφού ένα καλό ποσοστό εξάγεται.
Το συμβολικό άναμμα του φάρου στην προκυμαία του λιμανιού, από το δήμαρχο Στέφανο Τσίπα,  και τα μικρά αερόστατα, συμβολίζουν την σκυτάλη  ανάμεσα στο 2012 και 2013.
Συνοδευόμενος από τις αρχές της πόλης και το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαο Κοτροκόη, ο δήμαρχος Τσίπας εγκαινίασε το εμπορικό περίπτερο όπου γύρω στις δεκαπέντε μονάδες εκλαΐκευαν τις ποικιλίες των φαγητών και ορεκτικών που μπορούν να προσφέρουν τα μύδια.
Τη δεύτερη μέρα οι σειρήνες των ψαροκάικων και των κρουαζιερόπλοιων του λιμανιού,  προειδοποιούν την έναρξη  της τουριστικής σεζόν, της  δεύτερης γιορτής. Οι ασκήσεις με ταχύπλοα, παιχνίδια υδατοσφαίρισης  και η άμιλλα 50 κολυμβητών  σε απόσταση 2 μιλίων, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ανθόκηπου στη λεωφόρο «Χ. Ταχσίνι», τα εγκαίνια μιας παιδικής χαράς στην παραλία, η νέα έκθεση στην πινακοθήκη καλών τεχνών της πόλης, η έκθεση ζωγραφικής των νέων ταλέντων , ο ποδοσφαιρικός αγώνας της τοπικής ομάδας με  μια άλλη το μεγάλο γιορτινό κοντσέρτο με καλεσμένους τραγουδιστές και  ηθοποιούς του χιούμορ ήταν το πάζλ της ημέρας.
Αυτό που έπεσε στο μάτι -το έχουμε επισημάνει και την περασμένη χρονιά- ήταν η απουσία του ελληνικού στοιχείου. Παρέλασαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και προβλήθηκαν οι ενδυμασίες των Τσάμηδων και  Λάμπηδων, μαζί με το δικό τους ρεπερτόριο. Σ’ έναν καιρό που το 1991 η πόλης είχε εφτά χιλιάδες ελληνικής καταγωγής πολίτες και σήμερα άνω των δύο χιλιάδων (λόγω μετανάστευσης). Ποιος είναι εκείνος που πρέπει να ενδιαφερθεί σε τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις να παρελάσει, να προβληθεί και ν’ αναδειχτεί και το ελληνικό στοιχείο; Έχουμε 220 μαθητές στο εννιάχρονο σχολείο της πόλης. Ποιος τους αξιοποίησε;
Η Οργάνωση της Ομόνοιας είναι και πολιτισμική. Κατά πόσον έχει δικαιολογήσει τον ρόλο αυτόν;
Ευτυχώς που σε τέτοιες περιπτώσεις μας κάνουν υπερήφανους οι ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες με τα υψηλού επιπέδου έργα που προβάλλουν στην πινακοθήκη της πόλης. Αυτή τη φορά θερμά συγχαρητήρια στον Βορειοηπειρώτη  γλύπτη Οδυσσέα Παππά, για την έκθεση του οποίου οφείλουμε ένα ξεχωριστό γραπτό.   
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

www.sfeva.fr

1 σχόλιο:

  1. τα 100 χρονια αυτονομιας στο δελβινακι και στη Β ηπειρο γιορτη για μυδια και μπαμπακακια και εμεις μιλαμε για πατριδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή