Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ερώτηση 25 βουλευτών για τους ανασφάλιστους υπερήλικες


από το Γραφείο Τύπου
Την άρση της διάταξης του Ν.4093/2012, η οποία διακόπτει την σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς από την ...Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 25 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος. 

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές ρωτούν τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να επανέλθουν ρυθμίσεις που, όπως λένε, θα άρουν αδικίες και θα αποδίδουν σύνταξη στους
ανασφάλιστους υπερήλικες της χώρας μας.

Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη διακοπή των συντάξεων από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και από τους αδελφούς μας από την Βόριο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Υπερήλικες ανασφάλιστοι χωρίς κανένα άλλο εισόδημα ή με ένα πολύ μικρό βοήθημα κυρίως από την πρώην ΕΣΣΔ ύψους 60-80 ευρώ, έμειναν δίχως την σύνταξη των 360 ευρώ με την οποία «ζούσαν» και δόξαζαν την μητέρα Ελλάδα

Κύριε Υπουργέ

Άμεσα πρέπει να επανεξετάσετε το θέμα αυτό και να επανέλθουν διατάξεις οι οποίες καταργήθηκαν:

1. Πρέπει να καταργηθεί το χρονολογικό όριο του έτους 1992, δηλαδή εικοσαετία μόνιμης και νόμιμης παραμονής, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να αποδείξουν ότι ήταν ήδη στην Ελλάδα, Πολλοί είχαν έρθει το 1992 και πριν από αυτό, αλλά με τις συνθήκες προσφυγιάς που αντιμετώπιζαν, δεν μπορούν να αποδείξουν την χρονολογία εισόδου στην Ελλάδα.

Πρέπει λοιπόν να καταργηθεί η χρονολογία 1992 και όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες να έχουν σύνταξη για να επιβιώσουν. Το 1964 έγινε παρόμοια ρύθμιση από τον ΟΙ’Λ για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες υπηκόους.

2. Εάν παίρνουν κάποιο επίδομα ή σύνταξη από το εξωτερικό, το ποσό αυτό να αφαιρείται από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ που θα παίρνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ομογενείς από την Βόρειο Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ.

3. Να μην υπολογίζεται ως τεκμαρτό εισόδημα η κατοικία διαμονής του υπερηλίκου ανασφάλιστου, διότι από μόνη της μπορεί να καλύψει το όριο των 8.640 ευρώ τον χρόνο που έχει ορισθεί από τον Νόμο.

Κύριε Υπουργέ,

Πρέπει να αρθεί η διάταξη του Ν.4093/2012, η οποία διακόπτει την σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς αδελφούς μας από την Βόριο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επανέλθουν ρυθμίσεις που θα άρουν αδικίες και θα αποδίδουν σύνταξη στους ανασφάλιστους υπερήλικες της χώρας μας και στους ανασφάλιστους υπερήλικες αδελφούς μας από την Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που είναι Έλληνες;»

3 σχόλια:

  1. Aυτοι που παιρνουν ακομα τη συνταξη τη ρολο βαρανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζω μονό ερωτήσεις που τους κάνουν, καμία απάντηση επίσημη από τον υπουργό θα έχουμε η θα συνεχίζεται το δούλεμα μέχρι την στιγμή που θα φεύγουν από τα παράθυρα όλοι και θα τους είναι αχρηστοι οι σωματοφύλακες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή