Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αλβανία: Αύξηση 17,2% των εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2013, σε ετήσια βάση

ανάπτυξη Αύξηση 17,2% κατέγραψε η αξία των αλβανικών εξαγωγών το α’ τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και διαμορφώθηκε σε 53,2 δισεκατομμύρια λεκ, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας (INSTAT).
Τις πρώτες θέσεις των εξαγωγών κατέχουν τα ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και είδη υπόδησης, διατηρώντας σταθερό το “προβάδισμα” έναντι άλλων αγαθών όπως και το προηγούμενο έτος, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το α’ τρίμηνο του 2013, η αξία των εξαγωγών ορυκτών και ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε σε 23,4 δισ. λεκ, αυξημένη κατά 47% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξαγωγές αυτού του τομέα κατέχει η “Bankers Petroleum”, εξάγοντας προϊόντα κυρίως στην Ιταλία και τη Γερμανία. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών βοήθησαν την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να ξεκινήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να βελτιώσει την οικονομική της θέση, σημειώνει το INSTAT.
Ορισμένες από τις χώρες που αποτέλεσαν, το α’ τρίμηνο του 2013, βασικούς εταίρους τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές, είναι η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Κίνα και η Τουρκία.
(1 ευρώ=140,3 λεκ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου