Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Online σύστημα για όσους Αλβανούς πολίτες αναζητούν εργασία στην ιταλική αγορά εργασίας

Μετά την προβολή πριν από μία εβδομάδα του online συστήματος   στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας κ. Σπύρου Ξέρα και του Πρέσβη της Ιταλίας στα Τίρανα, Massimo Gaiani παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά, η βάση δεδομένων των πολιτών Αλβανών  οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ιταλία.

 Ο υπουργός κ. Ξέρας επεσήμανε ότι η μηχανογράφηση ολόκληρου του συστήματος του Υπουργείου, και ιδιαίτερα  στους τομείς υπηρεσιών είναι μια δέσμευση και στόχος να επιτευχθεί. "Μετά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών απασχόλησης, το Υπουργείο επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφιοποίησης και των κοινωνικών υπηρεσιών επιθεώρησης", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. 
Μιλώντας και για την έναρξη της τρίτης φάσης των αιτήσεων για την απασχόληση στην Ιταλία, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον Πρέσβη Gaiani  και τον υπουργό κ. Ξέρα, και από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν 300 Αλβανοί πολίτες, ο Υπουργός εκτίμησε το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική και ενθαρρυντική για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αμφισβητούν έτσι τη σημερινή κατάσταση, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει iδιαίτερα  σημαντικά την αγορά εργασίας.
"Η Αλβανία είναι έτοιμη να προετοιμάσει ειδικευμένoυς εργαζομένους, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά εργασίας, αλλά και για  την ευρωπαϊκή», σημείωσε ο κ. Ξέρας, με επίκεντρο τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως στον τομέα του ξενοδοχο-τουρισμού, κατασκευών, κλωστοϋφαντουργίας, χειροτεχνίας, μεταλλουργίας, συγκόλλησης, εφαρμογης, κλπ..
Για τον πρεσβευτή Gaiani τα εγκαίνια του online συστήματος για όλους τους Αλβανούς που χρειάζονται και επιθυμούν να απασχοληθούν στην ιταλική αγορά εργασίας είναι μια απόδειξη για το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ένα σημαντικό επόμενο βήμα σε αυτή τη συνεργασία.

Σύμφωνα με τον ιταλό Πρέσβη η συνεργασία με την Αλβανία στον τομέα της μετανάστευσης είναι μια επιτυχημένη ιστορία χαρακτηρίζεται με υψηλούς  βαθμούς από τις αρμόδιες δομές στη Ρώμη.Το On-line σύστημα για την καταχώριση των πολιτών της, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό κατέστη δυνατό με την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Αυτό το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 36 θυρίδες μετανάστευσης που βρίσκονται στα  Περιφερειακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας σε όλο τις αλβανικό έδαφος από χθες, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εμφανιστεί σε αυτές τις υπηρεσίες να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες και να εγγραφεί δίπλα τους.
Η εφαρμογή του online συστήματος ευνοεί τον αγώνα μεταξύ της ζήτησης εργατικού δυναμικού στις αγορές του εξωτερικού και της προσφοράς εργασίας από τους πολίτες.Οι Επιχειρήσεις, ενώσεις εργοδοτών, ξένα πρακτορεία για την απασχόληση μπορεί να εξετάσουν το προφίλ, να δώσουν συνέντευξη και να επιλέξουν τους υποψηφίους για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτούν.

Αυτό είναι το πρώτο  ψηφιακό όργανο της συλλογής δεδομένων για τη διαχείριση της μετανάστευσης για λόγους εργασίας, και ταυτίζεται με την πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης για την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.






Για περισσότερες πληροφορίες  : www.mpcs.gov.al/migracioni







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου