Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Έφυγε ο Άντριου Άθενς, πιο φτωχός ο απόδημος ελληνισμός



Έφυγε ο Άντριου Άθενς, πιο φτωχός ο απόδημος ελληνισμόςΣε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (1995 – 2006) και εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, Άντριου Άθενς.Ο Άντριου Άθενς γεννήθηκε στο Σικάγο το 1922 από Έλληνες μετανάστες και έλαβε μέρος ως λοχαγός του αμερικανικού πεζικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνοντας μετά το τέλος του τιμητικές διακρίσεις από τον αμερικανικό στρατό.


Το 1950 μπήκε στον επιχειρηματικό κόσμο ιδρύοντας τη Χαλυβουργία "Metron Steel Corporation", η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στη μεσοδυτική περιφέρεια. Ο εκλιπών ξεκίνησε νωρίς την ενασχόλησή του με τα κοινά της ομογένειας και διετέλεσε πρόεδρος και μέλος πολλών ομογενειακών οργανώσεων. Ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, της οποίας υπήρξε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του και υπήρξε εκ των συνιδρυτών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο Άντριου Άθενς έλαβε περισσότερα από 42 βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις κυβερνήσεων, ορθόδοξων Πατριαρχείων, φιλανθρωπικών οργανισμών και παραγωγικών φορέων. Έργο ζωής και ανιδιοτελής προσφοράς αποτελεί το Hellenicare, ένα Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας, που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία το 1997. Μέσω του προγράμματος έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία), αλλά και στην Αλβανία, όπου προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες.

Ο πολιτικός κόσμος για τον Άντριου Άθενς

Ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας. Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς.

Σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ). Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας. Εκ μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του".

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε για την απώλεια του Άντριου Άθενς: "Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Προσωπικότητα που ένωνε, ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως Πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο. Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια".
Πηγή:Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου