Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση Ιερού Ναού στην Πλάκα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το όνειρο για την ανέγερση Ιερού Ναού στο χωριό μας την Πλάκα, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Μετά από πολυετείς  προσπάθειες της Αδελφότητας Πλακιωτών για την εύρεση και νομιμοποίηση του οικοπέδου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Η πραγματοποίηση του έργου αυτού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την γενναιόδωρη ηθική και υλική στήριξή σας.  
Οι προσπάθειες για την ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια με πρωτοβουλία  μελών της Αδελφότητας Πλακιωτών,  αφού οι συγχωριανοί μας στερούνταν  εκκλησιαστικού χώρου, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται προσωρινά στον Άγιο Δημήτριο, που βρίσκεται στο κοινό κοιμητήριο  με το χωριό Καινούργιο. 
Έτσι μεσολάβησαν αρκετά χρόνια και επίμονες προσπάθειες μέχρι την έναρξη των εργασιών ανέγερσης πριν λίγες μέρες. Αναφέρουμε την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε το Δ.Σ της Αδελφότητας (Αύγουστος 2009) με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων & πάσης Αλβανίας κ.κ Αναστάσιο και το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο στο Αλύκου. 
Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε με χαρά τον πρόεδρο και κλιμάκιο μελών του Δ.Σ. και έδωσε χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για τις ενέργειες και τα διαδικαστικά που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
Αλλεπάλληλες επαφές, συναντήσεις και συνομιλίες έγιναν με την Μητρόπολη Αργυροκάστρου και την Τεχνική Υπηρεσία της για τη διευθέτηση διάφορων ζητημάτων προκειμένου να αρχίσει η ανέγερση του Ιερού Ναού.
 Όμως τίποτα δεν ήταν εύκολο. Ακολούθησε στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, συνάντηση – συζήτηση, με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, 20 μελής επιτροπής Πλακιωτών ( από το χωριό, Αθήνα, Αίγιο και με τη συμπαράσταση του Έπαρχου Αλύκου κ. Καίση), όπου φάνηκε η θέληση και η αποφασιστικότητά μας για την ανέγερση του ναού.
Συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία είχε όλο αυτό το διάστημα ο συγχωριανός μας πολιτικός μηχανικός Γρηγόρης Γκιζέλης με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ Αναστάσιο, καθώς και με την αρχιτέκτων κα Εύα Παπαπέτρου.
Τον Αύγουστο του 2012 ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος ήρθε στο χωριό μας για να δει το οικόπεδο και να δώσει την ευλογία του για την ανέγερση του Ναού και έτυχε θερμής υποδοχής από δεκάδες Πλακιώτες και πιστούς από τα γύρω χωριά.
Στο χώρο όπου θα ανεγερθεί ο ιερός ναός, τον Αύγουστο του 2012, οι Πλακιώτες διοργάνωσαν μεγάλο γλέντι και στα πρόσωπα όλων φαινόταν ζωγραφισμένη η ικανοποίηση και η χαρά που ένιωθαν για την δικαίωση επιτέλους στην προσπάθεια τόσων χρόνων.
Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση των συγχωριανών μας.
Για την ανέγερση όμως του ναού χρειάζονταν χρήματα και μάλιστα πολλά, τα οποία βέβαια δεν διέθεταν οι Πλακιώτες. 

Τότε, την πιο κρίσιμη ώρα, έτεινε τα χέρια του με στιβαρότητα, γενναιοδωρία και συνέπεια προς την Αδελφότητά μας και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο απεσταλμένος από το θεό, εφοπλιστής κ. Θανάσης Μαρτίνος, που έχει κάνει μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και υποτροφίες και  με ολόθερμη πίστη μάς διαβεβαίωσε με αποφασιστικότητα ότι αναλαμβάνει εκ θεμελίων τον ιερό ναό μας προσφέροντας το ποσό των 45.000 ευρώ. 

Κι έτσι την προηγούμενη βδομάδα, παρουσία των συγχωριανών μας, του παπά της ενορίας μας, του επάρχου κ. Καϊση   του εργολάβου Σταύρου Παππά ανοίχτηκαν τα θεμέλια και έγινε και δενδροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο. 



Τριμελής επιτροπή της Αδελφότητας από την Αθήνα, με τον πρόεδρο της αδελφότητας Χρήστο Γιωργάκη, τον πρώην πρόεδρο Σωτήρη Παππά και τον πολιτικό μηχανικό Γρηγόρη Γκιζέλη, μετέβη επιτόπου να παρακολουθήσει την πορεία του έργου. Ο Γρηγόρης έκανε δωρεάν τη μελέτη και τα σχέδια του ναού και θα είναι και ο επιβλέπων και υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του έργου.  

Τέλος Απριλίου θα ολοκληρωθεί το χτίσιμο με μπετό του ιερού ναού που θα κοσμεί το χωριό  μας.
Πρέπει όμως να τονισθεί , ότι θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια και προσωπική προσφορά από τον καθένα μας για την αποπεράτωση του Ναού. Προς τούτο απευθυνόμαστε σε όλους σας και ζητούμε την συνδρομή σας, είτε χρηματική, είτε προσφορές σε εικόνες και άλλου είδους εξοπλισμό του ναού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο 

plakabh.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου