Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οι Υπουργοί Εργασίας της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου εγκαινίασαν Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κούξι.


Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας, και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Κοσσυφοπεδίου, z.Nenad Ράσιτς, συμμετείχαν στα εγκαίνια του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κούξι μια επένδυση της  αλβανικής κυβέρνησης.

Ειδική ημέρα για το Κούξι και ολόκληρη την περιοχή χαρακτήρισε ο Υπουργός κ. Ξέρας, τα εγκαίνια των χώρων του Κέντρου Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι έγινε πραγματικότητα η πρόθεση του Υπουργείου για την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε μικρές πόλεις και  περιφέρειες λιγότερο ανεπτυγμένες. Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι του Κούξι και της περιοχής βορειοανατολικά της χώρας έχουν λάβει επαγγελματική κατάρτιση στα κέντρα της Πρίζρεν και Gjakova, μετά το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη το 2006 μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας,

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το κέντρο, το οποίο ανοίγει σε μια περιοχή με υψηλό επίπεδο  ανεργίας και  φτώχειας, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία σε αυτόν τον τομέα , θα λάβουν εκπαίδευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, δημιουργώντας πρόσβαση  ιδίως στους μακροχρόνια ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ", σημείωσε ο υπουργός κ. Ξέρας.

«Η αλβανική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την απασχόληση, ιδίως την απασχόληση των νέων και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Μπερίσα για την αφαίρεση των φόρων για τρία χρόνια για τους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, θα δώσει μια ανάσα στους νέους στην αγορά εργασίας και θα αυξήσει σημαντικά την απασχόληση σε αυτή την κατηγορία. Και το κέντρο που εγκαινιάζεται σήμερα θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους νέους του Κούξι, οι οποίοι θα έχουν πλέον την ευκαιρία με την παρακολούθηση των επαγγελματικών μαθημάτων να πάρουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το κέντρο έχει χωρητικότητα για 60 εκπαιδευόμενους, οι οποίοι θα είναι σε θέση να παρακολουθούν μαθήματα για υδραυλικές εγκαταστάσεις, ραπτική, υπολογιστές και ξένες γλώσσες και, πολύ σύντομα και μαθήματα μαγειρικής. "

Ο κ. Ξέρας ευχαρίστησε τον ομόλογό του από το Κοσσυφοπέδιο, Ράσιτς, για την μέχρι τώρα  συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και τόνισε ότι η επιτυχής εμπειρία από το Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία ενός συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης Ευρωπαϊκών προτύπων θα πρέπει να ακολουθείται από τα εκπαιδευτικά κέντρα στην Αλβανία, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών για τη δημιουργία νέων γραφείων, σύγχρονα κλπ..

Ο υπουργός κ Ξέρας ανακοίνωσε ότι σύντομα προετοιμάζεται ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και της απασχόλησης, η οποία θα οδηγήσει σε νέα φάση τη συνεργασία με τις δύο χώρες και θα δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες για τους πολίτες και των δύο χωρών να έχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας στις δύο χώρες και πιο πέρα, και να επωφεληθούν της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου