Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΜΠΟΛΑΝΟΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Απαγοητευτική η εικόνα του πρόεδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ένας πρόεδρος για να τον λυπάσαι. Ένας ηγέτης μοιραίος! Αυτός ήταν ο Μπολάνος στην εκπομπή 360 μοίρες του Artur Zhej.  Σε κάθε τρεις προτάσεις κατέφευγε σε λέξεις, όπως περιφερειακές  δυνάμεις, ενταξιακές διαδικασίες και δεν αντιλαμβάνονταν ο ίδιος πόσο περιφερειακός ήταν στις ιδέες, στις απόψεις.
Σε καμιά στιγμή δεν μπόρεσε να αρθρώσει το λόγο που αρμόζει σε έναν πρόεδρο της 23-χρονης ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αφού ποτέ δεν αναφέρθηκε στην ουσία του προγράμματος της. Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, να μας φωτίσει  ερμηνεύοντας τον όρο Βόρειο Ήπειρο, δεν μας πέρασε από το νου όμως να λέει ότι «σήμερα γίνεται κατάχρηση αυτού του ιστορικού όρου», ότι «δεν αποτελεί ιδιαίτερη διοικητική μονάδα» κτλ. Αλλά την αναφορά στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν είχε κανέναν λόγο να μην την κάνει. Φοβήθηκε μήπως τον συγκρίνουν με τον Χρήστο Παπά της «Χρυσής Αυγής»;
            Δεν γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες του επιτελείου  Ντούλε να στείλει εκείνο το βράδυ τον Μπολάνο στα νύχια του Zhej. Πιθανότατα να θέλησε να κάψει το χαρτί που έπαιζε τελευταία ο Μπολάνος με τον ισχυρισμό του να κατέβει πρώτος υποψήφιος της λίστας της  Ομόνοιας-ΚΕΑΔ στην εκλογική περιφέρεια της Αυλώνας. Έστειλε το Μπολάνο στο «λάκκο των λεόντων» να τον κατασπαράξουν τα θηρία. Καλοστημένη παγίδα από το επιτελείο που εδώ και χρόνια προβάλλει το Ντούλε ως τον αναμφισβήτητο ηγέτη. Τελευταία ο Μπολάνος φαίνεται να κάνει νερά και θα έπρεπε να τον «ξεγυμνώσουμε». Αυτή τη φορά τον έστειλαν μόνο του να ρεζιλευτεί για να του πουν «τι να σου κάνουμε, σου δώσαμε την ευκαιρία, αλλά δεν έχεις τα κότσια. Γι’ αυτό άνοιξέ μας το δρόμο». Μετά τη συνέντευξη Μπολάνου δεν είχαμε καμιά αναφορά στο «Δερόπολη» της παράταξης.  
            Άστοχος σε όλες τις απαντήσεις, ο Μπολάνος ως πρόεδρος της Ομόνοιας δεν έκανε καμιά, μα καμιά αναφορά, σε θέματα που δίνουν το στίγμα στην οργάνωσή μας. Δεν τον ακούσαμε να μιλάει για τα προβλήματα  και τις παραβιάσεις που υφίσταται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά ξεφυλλίζοντας κάποιες σημειώσεις που του είχε βάλει μπροστά το επιτελείο Ντούλε, φάνταζε το χωριάτη που μιλούσε για το φράχτη του, για την αγελάδα του και τα πουλερικά του. Αν δεν μπορούσε να μιλήσει  για πολιτική αυτονομία, δεν είχε λόγο να μην αναφερθεί στην πολιτιστική αυτονομία της ΕΕΜ, η οποία είναι κατοχυρωμένη. Μίλησε μόνο για την διοικητική τοπική αυτονομία, την οποία γνώριζε καλά από τη θητεία του στο Δήμο Χειμάρρας, όπου έκοβε κι έραβε χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Καμιά αναφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καμιά αναφορά στα θέματα με την παιδεία και τα εθνικιστικά σχολικά κείμενα, ούτε λέξη για την υφαρπαγή των περιουσιών, τσιμουδιά για τη συμμετοχή των βορειοηπειρωτών στις κρατικές δομές, ούτε λέξη για τις δημογραφικές αλλοιώσεις, για τις κλοπές της ατομικής και θρησκευτικής περιουσίας. Το μόνο μεράκι του: αν εκπροσωπεί ή όχι ο Ξέρρας την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.  Παραδέχεται ότι το 2009 η συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδείχθηκε ατόπημα, αλλά κατηγορεί αλλήλους ότι γύρισαν τις πλάτες στην Ομόνοια. 
            Πολλές φορές στις αποστροφές του προσπαθούσε να μιμηθεί το Ντούλε, αλλά στην τέταρτη λέξη έχανε τη συνοχή και η πρόταση έβγαινε κολοκυθομπούρεκο. Οι Βορειοηπειρώτες δεν αξίζουμε έναν τέτοιον πρόεδρο, ανεπαρκή, αναποφάσιστο. Έπρεπε να επιμείνει έντονα ο δημοσιογράφος για να φανερώσει, σαν να βλαστημούσε, την ελληνική του καταγωγή. Αυτόν τον πρόεδρο δεν τον αξίζουμε! Αυτός ο πρόεδρος μας γύρισε τις πλάτες! Καιρός να φύγει!

Γιαννικώστας