Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Σαλί Μπερίσα στο Μόναχο: Σήμερα οι Αλβανοί ζουν σε πέντε κράτη!



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα κατά τη δεύτερη ημέρα της  49ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο μίλησε εκ μέρους της Αλβανίας για την «Ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο».

Στην ομιλία του  ο πρωθυπουργός Μπερίσα –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- τόνισε ότι η Αλβανοφοβία είναι μία στάση προς τους Αλβανούς και είναι δρώσα και απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε  5 χώρες. Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με τη ιδέα ότι οι Αλβανοί  παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις.

Υποστηρίζω και επικροτώ το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες. Προφανώς έχουν επιτευχθεί  βασικές επιτυχίες. Αλλά νομίζω  ότι η συμπεριφορά η οποία απελευθερώνεται από την αλβανοφοβία και κινείται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται  σε πέντε κράτη, ένα έθνος που θέλει να κοιτάξει  προς ένα κοινό μέλλον, ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία», δήλωσε ο Μπερίσα.

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι οι Αλβανοί θα απορρίψουν οποιεσδήποτε ιδέες που προέρχονται από αυτές τις πέντε χώρες.

Επισημαίνεται ότι η Αλβανία βρέχεται από τη θάλασσα και συνορεύει με τις εξής πέντε χώρες: Ελλάδα, Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Μαυροβούνιο.

--

1 σχόλιο:

  1. Ψέματα λέει και πάλι ο Μπερίσια.
    Ας μετρήσουμε τις χώρες όπου ζουν Έλληνες στη γειτονιά.
    Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ιταλία, Αίγυπτος, Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή