δηλαδή να βρεθεί από το απόλυτο δημοσιονομικό αδιέξοδο στην πρωτοπορία της ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών.
Αν και η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2012 και πορεύεται προς το έκτο το 2013, η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η απόφαση για εκταμίευση των 52,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Eurogroup διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη και αναπτυξιακή πορεία, που ωστόσο δεν μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα από το 2014 σε συνέχεια της προόδου στο πεδίο των διαθρωτικών αλλαγών -με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις- και άλλων στοχευμένων ενεργειών.
Σύμωνα με την οικονομική εφημερίδα ΧρήμαPlus, oι αναλυτές θεωρούν ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την ανάπτυξη την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες των αποκρατικοποιήσεων και της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013.
Αφότου έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, θα γνωρίζουμε ποιες παραμένουν ιδιωτικές και ποιες όχι, επομένως ο κλάδος θα παύσει να αποτελεί το «βαρίδι» της αγοράς και θα ανοίξει ο δρόμος για αύξηση της κινητικότητας στον κλάδο.
Οι τράπεζες παραμένουν και θα παραμείνουν σύμφωνα με τους αναλυτές, ο αδύναμος κρίκος των αγορών, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 17 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιήσουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2013 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, φοβίζουν την αγορά.
Η πλειονότητα των αναλυτών για το επόμενο έτος επιλέγει μετοχικές επιλογές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και εταιρειών υπό ιδιωτικοποίηση. Οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες (ΟΠΑΠ,ΔΕΗ,ΕΛ.ΠΕ) είναι πιθανό να υπεραποδώσουν ενώ εισηγημένες με εξαγωγικό προσανατολισμό (Μυτιληναίος, Μέτκα, Μotor Oil, όμιλός Βιοχάλκο, Ιντραλότ) και ισχυρά θεμελιώδη (ΟΤΕ, Coca Cola, 3E, Jumbo, Tέρνα Eνεργειακή) αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.
Την ίδια στιγμοί οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως το 2013 θα υπάρξει άνοδος των αγορών. Προϋποθέσεις για ράλι στη Wall Street to 2013 διακρίνει η Citigroup και εκτιμά ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις, οι χαμηλές μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή και η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών δικαιολογούν την άνοδο του SGP 500 στις 1.615 μονάδες στο τέλος του επόμενου έτους (+13% από τα τρέχοντα επίπεδα του), ακόμα κι αν οι επενδυτές ξεκινήσουν το νέο έτος επιφυλακτικοί όπως συνέβη και στο 2011, εν πολλοίς λόγω της αβεβαιότητας για το δημοσιονομικό γκρεμό. Η Citi προτείνει αυξημένες θέσεις στις αμερικάνικες μετοχές, ενώ εμφανίζεται πιο συγκρατημένη για τις Ευρωπαϊκές, συστήνοντας μειωμένες θέσεις. Σε σχέση με τη στάθμιση τους στα χαρτοφυλάκια αναφοράς, Σε ότι αφορά το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον το επόμενο έτος, θα χαρακτηριστεί από πέντε βασικούς παράγοντες: απομόχλευση χαμηλότερη ανάπτυξη, ανομοιογενή ανάπτυξη, μηδενικά επιτόκια και ποσοτική νομισματική χαλάρωση. Με αυτά τα δεδομένα προκρίνονται τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με αναπτυξιακό προφίλ και ισχυρό ισολογισμό που εμφανίζονται ικανές όχι μόνο να καταβάλλουν αλλά και να το αυξάνουν.
«Tο 2013 πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αυξημένες θέσεις σε μετοχές σε εταιρικά ομόλογα, μειωμένες θέσεις στα κρατικά ομόλογα και σε ρευστά διαθέσιμα και ουδέτερη θέση απέναντι στα εμπορεύματα» σχολιάζουν οι αναλυτές της Bank of America- Merrill Lynch οι οποίοι εκτιμούν πως «η διατήρηση της υπερχαλαρής νομισματική πολιτικής, οι λογικές αποτιμήσεις και η απομάκρυνση των ακραίων ρίσκων όπως αυτό της διάλυσης του ευρώ, προϊδεάζουν ώστε να αναδειχθούν οι μετοχές η πιο επικερδής επένδυση για το επόμενο έτος, με κέρδη 10 – 15 % για τους βασικούς δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία»
Η τιμή στόχος για τον SGP 500 είναι οι 1600 μονάδες για τον Eurostoxx 50 οι 3.000 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη οι 8.400 μονάδες και για τον λονδρέζικο FTSE οι 6.400 μονάδες.
Mεταβατικό έτος χαρακτηρίζει το 2013 και η Morgan Stanley η εν λόγω εταιρεία που προτείνει στους πελάτες της να μειώσουν δραστικά τις θέσεις τους στα ομόλογα προς όφελος των μετοχών και να προτιμήσουν μετοχές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών σε βάρος των αμερικανικών.
Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί τους επενδυτές να μη περιμένουν επανάληψη των υψηλών αποδόσεων του 2012 και κατά το επόμενο έτος, καθώς τις αποδίδει εν πολλοίς σε ένα εξαιρετικό γεγονός, την εξάλειψη του συστημικού κινδύνου (διάλυση της Ευρωζώνης) κάτι που δεν θα επαναληφθεί το 2013. Η τιμή στόχος για τον SGP 500 στο τέλος του επόμενου έτους είναι οι 1.434 μονάδες και πρόκειται για τη μετριοπαθέστερη πρόβλεψη μεταξύ των ξένων οίκων. Πιο αισιόδοξη εμφανίζεται για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πήχη για τον δείκτη MSCI Europe να τίθεται στις 1.258 μονάδες, υπονοώντας περιθώρια ανόδου 13%
Προτίμηση στις μετοχές δηλώνει και η HSBC θεωρώντας ότι παρότι ο μακροοικονομικός ορίζοντας για το 2013 είναι θολός, οι μετοχές μπορούν να δώσουν κέρδη 10-15% διεθνώς, χάρη σε ένα συνδυασμό τριών παραγόντων: περαιτέρω κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, αύξηση των εταιρικών κερδών και ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. ¨όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές συνέρευσαν στα ομόλογα την τελευταία τετραετία, τώρα όμως πληρώνονται πολύ λίγο για να τα κατέχουν.
Ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές δίνει και η Credit Suisse προβλέποντας ότι χάρη στις ελκυστικές αποτιμήσεις τους θα αποτελέσουν την πιο ευνοημένη κατηγορία επενδύσεων για το 2013, αποδίδοντας καλύτερα από τα ομόλογα, το ασφαλές καταφύγιο των προηγούμενων ετών. Οι τιμές στόχοι που δίδονται για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο τέλος του επόμενου έτους είναι οι 1550 μονάδες για τον SGP 500, οι 2.750 μονάδες για τον Eurostoxx 50, οι 6.000 μονάδες για το βρετανικό FTSE 100 και οι 1160 μονάδες για τον δείκτη ΜΣΨΙ των αναδυόμενων αγορών. Η C.S. είναι ουδέτεροι για τις ευρωπαϊκές μετοχές και διατηρεί αυξημένες θέσεις στις αμερικανικές.
Η Credit Suisse συστήνει μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση και υψηλές ταμειακές ροές για αυτούς που ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις απόλυτες αποδόσεις και αποστρέφονται τη μεταβλητότητα, και ως εναλλακτική επένδυση προτείνει τοποθετήσεις στην αμερικανή αγορά ακινήτων. Μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της στην Ευρώπη συγκαταλέγονται οι Royal Dutch Shell, BMW, BAT,Bayer, Allianz,AXA, SAP και η Ιberdola και στις ΗΠΑ οι Chevron, η Caterpillar, η general electric, η Ρrocter Gamble , Merck, Citigroup, Microsoft,η Google και η Apple.
Τις τέσσερις κορυφαίες επενδυτικές κινήσεις για το 2013 αναλύει στην έκθεση της και η Goldman Sachs επιχειρώντας να παρουσιάσει τα assets που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για το επόμενο έτος :
Εμπορεύματα, με αιχμή το πετρέλαιο: ο οίκος συστήνει «long» τοποθετήσεις με έναρξη 100 δολάρια, στόχο τα 112 δολάρια και παύση στα επίπεδα κάτω των 94 δολαρίων το βαρέλι
Kρατικά ομόλογα: « long” τοποθετήσεις στα πενταετή ισπανικά κρατικά ομόλογα με εκκίνηση σε επίπεδα απόδοσης 4,295, στόχο, 3,50% και παύση πάνω 5,50%
Mετοχές: «long »τοποθετήσεις στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
metrogreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου