Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πρόεδρος Αλβανικής Δημοκρατίας: «Το ζήτημα των ιδιοκτησιών των τσάμηδων πρέπει να αντιμετωπιστεί»

Ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, δήλωσε ότι το ψήφισμα των τσάμηδων  ενέχει πλήρη δικαιώματα σε αυτήν την κοινότητα.

Σε συνέντευξή του  στο πρόγραμμα «Fakt» της κρατικής τηλεόρασης, ο αρχηγός του κράτους 
επισημαίνει ότι στην κοινότητα των τσάμηδων, το ζήτημα της ιδιοκτησίας είναι ένα θέμα  που πρέπει να επιλυθεί.  Όσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος  ο πρόεδρος είπε ότι περιμένει τις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες στη συνέλευση του κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, για χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς που ζουν εκτός των συνόρων, ο Νισάνι, είπε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε εθελοντική αίτηση που θα κατατεθεί για την απόκτηση της ιδιότητας του Αλβανού πολίτη.

Οι τσάμηδες και ο Έλληνας πρέσβης που ήταν στην ΕΥΠ

Από τον Αλβανό δημοσιογράφο τέθηκε η ερώτηση:

Εισήχθη στο αλβανικό κοινοβούλιο ένα ψήφισμα για το καλείται  η επίλυση του ζητήματος των τσάμηδων, από τον κ. Σπετίμ Ίντριζι, αντιλαμβάνομαι ότι  θα δημιουργηθεί μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αναβίωση της αλβανικής ταυτότητας σε σχέση με το διεθνές δίκαιο περί των πράξεων ιδιοκτησίας και περί κατάσχεσης ή δήμευσης της ακίνητης περιουσίας των Αλβανών που ζούσαν σε εκείνες τις περιοχές, με ένα νόμο του πολέμου  που καταχρηστικά και τεχνητά διατηρείται μέχρι σήμερα.
Από την άλλη πλευρά έχω πληροφορίες ότι  ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, του οποίου τα διαπιστευτήρια παραλάβατε, ήταν γύρω στα τρία χρόνια διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Έκανα κάποιες ερωτήσεις μαζί που έχουν συγκεκριμένη έκταση να γνωρίσουμε  αν υπάρχει συντονισμός του πρωθυπουργού της Αλβανίας με τον πρόεδρο μετά από την υπόσχεση του Μπερίσα για παροχή διαβατηρίων σε όλους τους Αλβανούς.
 Έχετε τη βούληση ώστε να δοθεί μια ενεργή εικόνα ή θα χρησιμοποιήσετε το Σύνταγμα να καλύψετε μερικά πράγματα;

Ο πρόεδρος της Αλβανίας τόνισε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε εθελοντική  αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο.

Η ελληνική μειονότητα

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι η ελληνική μειονότητα προέβη σε μποϋκοτάζ της  απογραφικής διαδικασίας κατά το 2011 και ότι η ελληνική οργάνωση ‘Ομόνοια’ δηλώνει  ότι σε αυτήν συμμετείχε μόνο ένα ποσοστό 5-7 τοις εκατό των παρόντων, δηλαδή γύρω στις 24 χιλιάδες, ενώ ο πρόεδρος Ντούλε ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες στην Αλβανία είναι 480 χιλιάδες, ο Αλβανός πρόεδρος απάντησε:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η απογραφή κατά την κρίση και συμπέρασμά μου, είναι ότι έγινε βάσει μιας απόλυτα  σωστής μεθοδολογίας και παρουσίας».

--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου