Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ελλάδα και Αλβανία αναζητούν σημείο ισορροπίας

Ελλάδα και Αλβανία αναζητούν σημείο ισορροπίαςΑποφασισμένη να μην παρασυρθεί σε άγονη αντιπαράθεση, αλλά και να μην επιτρέψει...
στην Αλβανία να τορπιλίσει τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές συνεργασίας εμφανίζεται η Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με νέα ανακοίνωσή του την Τρίτη διά στόματος του εκπροσώπου του κ. Γρ. Δελαβέκουρα, σχολίασε τις δηλώσεις του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις προκλητικές και αλυτρωτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα που με τη σειρά τους είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Δ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ελλάδα επιθυμεί ουσιαστικά να θέσει την Αλβανία προ των ευθυνών της και να αποτρέψει μία μεγαλύτερη ζημιά.



«Έχει δίκιο ο κ. Παναρίτι να λέει ότι είναι εκτός λογικής και αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Δελαβέκουρας.«Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών κάνει δημόσια συστάσεις στον πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, όσο και αν στη συνέχεια ανασκεύασε» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.



Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι όσο η γειτονική χώρα πλησιάζει στις εκλογές του ερχόμενου έτους τόσο θα κορυφώνεται η εθνικιστική ρητορική μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Ιδιαίτερα ο κ. Μπερίσα έχει να αντιμετωπίσει στα δεξιά του κόμματός του δύο προβλήματα. Πέραν του κόμματος των Τσάμηδων, έχει εμφανιστεί η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία. Πρόκειται για ένα εθνικιστικό κόμμα που ουσιαστικά γεννήθηκε από τους κόλπους των οπαδών της... Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας. Σε ένα πολιτικό σκηνικό ακραίας πόλωσης, ο σημερινός αλβανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν έχει περιθώρια απώλειας ψήφων από τους υπόλοιπους δεξιούς σχηματισμούς.



Το ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (που «κόλλησε» στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν αντίδρασης των Σοσιαλιστών) το κλίμα είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, αν όχι και εχθρικό πολλές φορές. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει δύο όπλα για να το βελτιώσει.



Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, που με κινήσεις όπως αυτή του κ. Μπερίσα δεν μπορεί να αποδώσει. Και το δεύτερο είναι το αμοιβαίο συμφέρον που μπορεί να προκύψει από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά μετά το 2017 - 2018. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συζητήσεις μαζί και με την Ιταλία για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι παρά την ακραία ρητορική, το σχέδιο του αγωγού δεν θα ναυαγήσει, αλλά προς το παρόν αποφεύγουν τις προβλέψεις.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου