Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αλβανός πρόεδρος στη Ρώμη


 Οι δύο αρχηγοί κρατών επισκέφθηκαν την έκθεση στη Ρώμη «Θησαυροί της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς»

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο «Quirinale» από τον πρόεδρο της Ιταλίας Giorgio Napolitano.

Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε την υποστήριξη και τη φιλοξενία που προσφέρεται στους Αλβανούς πολίτες από το ιταλικό κράτος σε στιγμές βαθιάς απαισιοδοξίας, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και την έξοδο των Αλβανών στη Δύση.

Ο πρόεδρος Νισάνι εκτίμησε ότι η Ιταλία έχει δείξει συνεχή υποστήριξη στην προοπτική της Αλβανίας ως ευρωπαϊκής χώρας και σημείωσε ότι η Αλβανία και οι Αλβανοί έχουν σαφή στόχο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εισέλθουν σε αυτή ως συνεργάτες και όχι ως καταναλωτές.

Κατά την κρίση του αρχηγού του κράτους- σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα- έχει προτεραιότητα η απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας και ότι τώρα η ευθύνη βρίσκεται στην αλβανική πολιτική τάξη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την Ιταλία το 2014, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Ο Νισάνι εξήρε την άριστη  και πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, στον οικονομικό τομέα, στη συνεργασία των αστυνομίας των συνόρων και ενθάρρυνε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας καλώντας τους Ιταλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και της γεωργίας.

Ο Ναπολιτάνο εξήρε με τη σειρά του το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία και που παίζει στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται για την Αλβανία να συνεισφέρει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι δήλωσε ότι η Αλβανία και οι θεσμοί της είναι αποφασισμένοι να παίξουν το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου