Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Αλβανία: Η Ισπανία κατέλαβε τη θέση της Ελλάδας στις εξαγωγές

Μεγάλη η συζήτηση για τα πατριωτικά ζητήματα πρόσφατα, αλλά όταν τα μεταφράσουμε σε οικονομικούς όρους βλέπουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο κατέχει την τρίτη θέση στις αλβανικές εξαγωγές, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Το Κοσσυφοπέδιο απορροφά περισσότερα προϊόντα, από τη γειτονική Σερβία, ενώ ο κύριος οικονομικός εταίρος της Αλβανίας η Ιταλία, εισάγει κυρίως  προϊόντα κλωστοϋφαντουργικά, όπως επίσης ρούχα και υποδήματα.

Η Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια,  ήταν ο δεύτερος εταίρος στις εξαγωγές, αλλά το 2012, οι εξαγωγές προς τη γειτονική αυτή χώρα μειώθηκαν κατά 56 τοις εκατό σε ετήσια βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, που αντανακλάται από την κρίση χρέους του ελληνικού κράτους, ενώ η Ισπανία καταλαμβάνει αυτή τη δεύτερη θέση, και στην τρίτη βρίσκεται το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής, τα κύρια προϊόντα που εξάγονται στην Ελλάδα είναι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα υποδήματα και υλικά κατασκευής μετάλλων που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 24 τοις εκατό και το 37 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών στη χώρα αυτή.

Οι εξαγωγές προς την Ιταλία, που είναι ο βασικός εταίρος της χώρας (αντιπροσωπεύει το 50 τοις εκατό του συνόλου των αλβανικών εξαγωγών) αυξήθηκε κατά περίπου 4 τοις εκατό σε ετήσια βάση στους 11 μήνες του 2012.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές καταγράφονται στις εξαγωγές προς την Ισπανία που έρχονται σε αύξηση περίπου 73 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών, που μεταφράζονται σε 15,6 δισεκατομμύρια στο ενδεκάμηνο του 2012. Ενώ  το Κοσσυφοπέδιο το οποίο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21 τοις εκατό για τους 11 μήνες που αντιπροσωπεύουν το 8,4 τοις εκατό των εξαγωγών, γράφει η αλβανική Σταρτ.

--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου