Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αλβανοτσάμηδες: «Τα 13 άρθρα που θα καταθέσουμε για ψήφιση στο Αλβανικό Κοινοβούλιο»

Δύο βουλευτές του κόμματος των αλβανοτσάμηδων της Αλβανίας, οι Σπετίμ Ίντριζι και ο Ντάσαμιρ Ταχίρι, θα υποβάλουν επίσημα τη Δευτέρα στην Αλβανική Βουλή, πρόταση για την επίλυση του λεγόμενου ζητήματος των τσάμηδων.
Το ψήφισμα περιλαμβάνει 13 σημεία, τα οποία όπως τονίζει το κόμμα των τσάμηδων υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή  Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και της νομοθεσίας για την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τα 13 σημεία του ψηφίσματος

1. Το ψήφισμα αναγνωρίζει, υποστηρίζει και δεσμεύεται για την ανάγκη αποκατάστασης όλων των Αλβανών τσάμηδων, πρώην Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και με τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση, με τη διαδικασία της τακτικής νομοθεσίας περί διακρίσεων, λόγω ιθαγένειας, καθώς και τις άλλες σχετικές αρχές, βάσει του πνεύματος της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

2. Απαιτεί την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, πρώην ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος επαναπατρισμού, την αναγνώριση του δικαιώματος να ανακτήσουν την ιθαγένειά τους και άλλα δικαιώματα που ισχύουν για τις εθνικές μειονότητες.

3. Απαιτεί ρητή κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης του νόμου 2636 και 2637/1940i που εκδόθηκαν με βασιλικό διάταγμα του 1940 και εξακολουθεί να ισχύει, ιδίως το δίκαιο που  αναφέρεται στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Αλβανών.

4. Απαιτεί επέκταση της ισχύος του ελληνικού νόμου 1540/1985 «για ρύθμιση των προσφύγων» σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έφυγαν ως αποτέλεσμα της εμφύλιας σύγκρουσης, χωρίς διάκριση της εθνικότητάς τους. Ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές, τη μη διάκριση με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία κ.λ.π.

5. Απαιτεί από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας, την επανεργοποίηση των διμερών ειδικών επιτροπών, που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη Φιλίας με το ερώτημα να εξεταστεί το θέμα, να αναγνωριστεί το μέγεθός του και να δοθούν λύσεις στο θέμα αυτό.
6. Εκχωρεί στο Υπουργείο Εξωτερικών την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών που δεν εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους και να επιδιώξει την αναγνώριση του καθεστώτος της εθνικής μειονότητας.

7. Απαιτεί τη ρύθμιση σε Paramithi και Filat , όπου έχουν διαπραχθεί εγκλήματα σε γυναίκες, γέροντες και παιδιά από τις ελληνικές παραστρατιωτικές ομάδες (της κατοχής).

8. Απαιτεί την δυνατότητα δημιουργίας ή φροντίδας τάφων των Αλβανοτσάμηδων, πρώην Ελλήνων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

9. Εκχωρεί το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να παρουσιάζει ορθά και αναλογικά την ιστορία  αυτού του μέρους του αλβανικού πληθυσμού στα  εγχειρίδια.

10. Εκχωρεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών με τους ομολόγους του στο Υπουργείο της Δημοκρατίας της Ελλάδας, να προωθήσει τις πολιτιστικές τους αξίες και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να επιδιώξει με την κατάλληλη εκστρατεία την αφαίρεση των προσβλητικών αναφορών στα ελληνικά κείμενα κατά των διακρίσεων σε βάρος του πληθυσμού των τσάμηδων.

11. Θέτουμε στην αλβανική κυβέρνηση, το παρόν ψήφισμα ώστε να εκφράσει στις ελληνικές διπλωματικές αρχές  της θέση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, όσον αφορά το πρόβλημα αυτό.

12. Εκχωρούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών, το ψήφισμα αυτό, να γίνει γνωστό στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών στους οποίους η Αλβανία είναι μέλος.

13.Επιφυλασσόμεθα σε περίπτωση απόρριψης αντίδρασης προς την ελληνική πλευρά, να εξεταστεί το πρόβλημα υπό το πρίσμα των διεθνών πράξεων των διακρίσεων, της ελεύθερης διακίνησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου εν γένει και να παραπέμψουμε το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς φορείς.


--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου