Τετράωρη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών των
ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της σε χώρες της
Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Η κ. Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και αναμένεται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.
Η κ. Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και αναμένεται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Τα μέτρα ασφαλείας στα Τίρανα είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται 1.500 αστυνομικοί και εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες.
Στους κεντρικούς δρόμους και τις λεωφόρους των Τιράνων απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι τις 5 το απόγευμα, όταν θα έχει αναχωρήσει η Κλίντον.
Η Χ. Κλίντον χαιρετίζει την Κροατία ως πρότυπο μίμησης για τα άλλα κράτη των Βαλκανίων
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη την Κροατία για την προσεχή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2009 και τόνισε ότι η χώρα αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα άλλα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
"Σήμερα όχι μόνο είστε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και ετοιμάζεστε να ενταχθείτε στην ΕΕ, αλλά αντιπροσωπεύετε μια άγκυρα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Αποδεικνύετε ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να επιτύχουν όταν εργάζονται μαζί για έναν κοινό σκοπό", δήλωσε στον Τύπο χθες Τετάρτη μετά τη συνάντησή της με τον κροάτη πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς.
Η Κλίντον υπογράμμισε ότι η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ ενθάρρυνε το Ζάγκρεμπ να μοιραστεί την εμπειρία του με τις γειτονικές χώρες "καθώς δίνετε πολλά μαθήματα που μπορούν να τους χρησιμεύσουν".
Από την πλευρά του, ο Γιοσίποβιτς είπε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει τη συμβουλή της Κλίντον όσον αφορά τις χώρες της περιοχής. "Είναι προς το συμφέρον μας να δούμε τους γείτονές μας να εντάσσονται επίσης στην ΕΕ. Είναι σημαντικό για την ειρήνη, την ασφάλεια και μια ευημερούσα οικονομία" στα Βαλκάνια, τόνισε.
Μετά τη Σλοβενία, μέλος της ΕΕ από το 2004, η Κροατία είναι, από όλα τα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η πιο προηγμένη χώρα σε όλους τους τομείς. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία και το Κόσοβο, που επίσης επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ και όπου η Κλίντον επισκέφθηκε διαδοχικά από τη Δευτέρα, είναι μακράν πίσω.
Στην Πρίστινα το πρωί της Τετάρτης, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα είναι ακλόνητη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά ήταν προσεκτική με τη Σερβία μη ζητώντας να αναγνωρίσει την πρώην νότια επαρχία της. Προέτρεψε επίσης το Βελιγράδι και την Πρίστινα σε διάλογο και στην ένταξη στην ΕΕ.
"Ας είμαστε σαφείς: οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου", τόνισε, ενώ δίπλα της ήταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.
Την προηγουμένη, η Κλίντον είχε ήδη προτρέψει τις σερβικές αρχές να αρχίσουν εκ νέου το διάλογο με το Κόσοβο. Αυτή η επανάληψη των συνομιλιών είναι μια από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για να μπορέσει η Σερβία επίσημα να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε από την πλευρά του ότι η "διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ του κράτους του Κοσόβου και της Σερβίας είναι καθοριστική για τον εξευρωπαϊσμό" των Βαλκανίων.
Όπως και στην προηγούμενη επίσκεψή της το 2010, η Κλίντον συναντήθηκε χθες με Σέρβους του Κοσόβου. Μετέβη σε μια ορθόδοξη εκκλησία που είχε καεί το 2004 για λόγους εκδίκησης από αλβανούς του Κοσόβου και συνάντησε ορθόδοξους ιερείς και πιστούς.
Η Κλίντον τους διαβεβαίωσε για τη "δέσμευση της Αμερικής" να κάνουν το Κόσοβο και το σύνολο της περιοχής ένα μέρος όπου "όλοι οι λαοί, οποιασδήποτε καταγωγής, θα έχουν μια ευκαιρία να πετύχουν".
Κάλεσε επίσης το Βελιγράδι και την Πρίστινα να βρουν "λύσεις στις ανησυχίες" των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, όπου αποτελούν πλειοψηφία στο έδαφος αυτό που συνορεύει με τη Σερβία και δεν τελεί υπό τον έλεγχο της Πρίστινας.
Η ανακήρυξη το 2008 της ανεξαρτησίας από την πλειοψηφία των Αλβανών Κοσοβάρων ήταν η τελευταία συνέπεια της σύγκρουσης (1998-1999) ανάμεσα στους κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου, που εξεδιώχθησαν από το Κόσοβο από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του ανεξάρτητου Κοσόβου, με 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ η Σερβία που έχει κυρίως τη στήριξη της Ρωσίας, αρνείται αυτή την ανεξαρτησία. Μέχρι σήμερα 91 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η Κλίντον ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία της στην περιοχή με τελευταίο σταθμό στην Αλβανία.
http://web.ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου