Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας.

Ξέρας: Οι αλλαγές στον κώδικα εργασίας δίνουν νέα πνοή στις εργασιακές σχέσεις.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας έγκρινε με συναίνεση κατά την προχθεσινή συνεδρίαση τις αλλαγές του εργατικού κώδικα, ο τρίτος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 16 ετών από την έγκρισή του , στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
και συνάμα πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας κ. Σπύρο Ξέρα,  «η ανάγκη για αναθεώρηση του εργατικού κώδικα γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της κοινωνίας της Αλβανίας, ιδίως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων με γρήγορους ρυθμούς από το 2003 - χρονιά κατά την οποία έγιναν και οι τελευταίες αλλαγές, αναγνώρισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει με την εφαρμογή στην πράξη του ισχύοντος κώδικα, και ιδίως με βάση τις φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ της χώρας, μια διαδικασία που απαιτεί πρώτα όλα τη θεμελιώδη προσέγγιση του εργατικού δικαίου με την ΕΕ ".Ο υπουργός κ. Ξέρας τόνισε ότι οι αλλαγές προσφέρουν περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες και δίνουν  μια νέα πνοή των εργασιακών σχέσεων στην αλβανική αγορά και εδραιώνουν και  υψώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό το πνεύμα της τριμερούς συνεργασίας. Περαιτέρω, ο Υπουργός επικεντρώθηκε σε μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές του εργατικού κώδικα, ο οποίος επηρέασε 90 άρθρα, όπως την πρόβλεψη για πρώτη φορά των κανόνων της τηλε-εργασίας, ένα νέο φαινόμενο στην Αλβανία, την ενίσχυση της προστασίας για τις γυναίκες έγκυες και τις νέες μητέρες μέσω της αύξησης της υποχρεωτικής περιόδου του τοκετού από 42 σε 63 ημέρες, την απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας για τις εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, την προστασία από τις διακρίσεις στην απασχόληση και την ισότητα αμοιβής, χωρίς διακρίσεις, την καλύτερη προστασία στην εργασία των ανηλίκων με την αύξηση της ηλικίας από 14 στα 15 έτη. 
Μεγαλύτερη προστασία προβλέπει ο  Εργατικός Κώδικας για τους εργαζόμενους με την προϋπόθεση ότι η κοινοποίηση που κάνει ο εργοδότης να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας πρέπει να συνοδεύεται από τις αιτίες της διακοπής και  το βάρος της απόδειξης να αποδείξει ότι υπάρχουν αιτίες,  του εργοδότη.

Νέες εγγυήσεις παρέχει ο Κώδικας και για τη συνδικαλιστική δράση, με μείωση κατά το ήμισυ του μήκους της συμφωνίας, με την αναγνώριση του δικαιώματος  της απεργίας αλληλεγγύης , της γενικής απεργίας σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, κλπ..


Επίσης, οι αλλαγές που έγιναν στο άρθρο σχετικά με το δικαίωμα του μισθού τις επίσημες αργίες όταν συμπίπτουν με τις εργάσιμες ημέρες, διευκολύνουν το κόστος εργασίας για τους εργοδότες, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, και  ώστε να ταιριάζει με την ευρωπαϊκή πρακτική.Ο
Κώδικας προβλέπει τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, η οποία μαζί με τις επιπλέον ώρες, θα είναι όχι περισσότερη από 48 ώρες και το μέγιστο των επιπλέον ωρών  ετησίως ανά υπάλληλο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200 ώρες.

Το Σχέδιο Εργασίας που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εργασίας θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ανοίξει το δρόμο στη διαδικασία για την έγκριση του νόμου στο Κοινοβούλιο.
 
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, στο Συμβούλιο έκριναν ότι οι αλλαγές στον κώδικα εργασίας είναι πολύ σημαντικές και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα λάβουν τη συναίνεση όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και  από τα μέλη  του Κοινοβουλίου, παρά της πολιτικής δύναμης στην οποία ανήκουν, διότι, όπως δήλωσαν αυτοί "αυτός ο νόμος δεν επηρεάζεται από το πνεύμα των πολιτικών στάσεων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την ευθυγράμμιση de jure της αλβανικής αγοράς εργασίας με την Ευρωπαϊκή.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε για τις αλλαγές στον εργατικό κώδικα είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων εντατικής δουλειάς και της συνεισφοράς της τριμερούς ομάδας εργασίας  (
κυβέρνηση-εργοδότη-εργάτη), και του εμπειρογνώμονα - Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, κ. Igor Tamas, και της τεχνικής και οικονομικής στήριξης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Του σχεδίου έργου είχε προηγηθεί μια ανάλυση αναγνώρισης που εξέτασε λεπτομερώς τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από απαντήσεις των ρυθμιστικών αρχών και των πολιτικών που βρήκαν
ενσωμάτωση στις αλλαγές   του εργατικού κώδικα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου