Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τίρανα: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Ο «ρόλος των ΜΜΕ» αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίας.
 
Ολοκληρώνονται σήμερα στα Τίρανα οι εργασίες της φθινοπωρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), με τη συμμετοχή άνω των 200 εκπροσώπων κοινοβουλίων των χωρών – μελών του οργανισμού.

Στη Σύνοδο συμμετέχει και αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών, αποτελούμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη (επικεφαλής), Γιάννη Πλακιωτάκη και Ανδρέα Ψυχάρη, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.


Στη σημερινή, τελευταία συνεδρία, με θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της χρηστής » ο Ανδρέας Ψυχάρης, σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ σε μία δημοκρατία είναι πολυσχιδής, δεδομένου ότι πρέπει να ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα, οφείλουν να μεταφέρουν τις απόψεις των πολιτών και συγκεκριμένων ομάδων σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως και τις απόψεις και θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων για την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζουν κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι από την κυβέρνηση, πράγμα το οποίο είναι ουσιώδες για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας και τη διαφάνεια. Όλα τα παραπάνω, συνέχισε, πρέπει να πραγματοποιούνται από δημοσιογράφους που είναι ανεξάρτητοι, που μπορούν να πραγματοποιούν έρευνα και που μπορούν να αποδεικνύουν τα ευρήματά τους. Τα ΜΜΕ οφείλουν επίσης να σχολιάζουν την επικαιρότητα, την κυβερνητική πολιτική και τα πολιτικά κόμματα. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, διάφορες ομάδες, οι επιχειρήσεις κ.ά. θα πρέπει να καλωσορίζουν και να είναι ανοιχτά στις επικρίσεις των απόψεων και πράξεών τους, ακόμη και αν η κριτική αυτή φαίνεται να είναι σκληρή και άδικη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τεκμηριωμένη. Κυβέρνηση και ΜΜΕ, κατέληξε ο κ. Ψυχάρης, είναι υποχρεωμένα να συνυπάρχουν, καθώς μια υγιής συνύπαρξη είναι προς όφελος όλων των πολιτών.


Στην ίδια συνεδρία, παρέμβαση έκανε και ο Τέρενς Κουίκ, τονίζοντας τα εξής: «Πριν γίνω μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήμουν επί 45 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, αλλά και στα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Άρα από αυτή μου την ιδιότητα, σας συγχαίρω που βάλατε στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα. Στην Ελλάδα, εξαιτίας των Μνημονίων, των μέτρων λιτότητας και της απίστευτης οικονομικής κρίσης, έχουμε έναν τεράστιο δείκτη ανεργίας στον δημοσιογραφικό κλάδο, ο οποίος, στα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ, φτάνει, ίσως και να ξεπερνά, το 40%. Ταυτόχρονα, όλα τα μεγάλα πανελλαδικά κανάλια, αλλά και οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, έχουν ισολογισμούς στο απόλυτο κόκκινο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέσα σε όλα, τα δάνεια που αναγκάζονται να πάρουν για την επιβίωσή τους, καθιστούν αυτά τα ΜΜΕ δέσμια των οικονομικών-τραπεζικών συμφερόντων και μέσω αυτών και των συμφερόντων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Φαντάζομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι που παρευρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα θα αντιλαμβάνονται με αυτά που σήμερα αναφέρω, τα αρνητικά αποτελέσματα στην άσκηση των καθηκόντων πολλών δημοσιογράφων στη πατρίδα μου. Με την ευκαιρία, απευθυνόμενος στον συνάδελφο Βουλευτή, του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μάρκου, ο οποίος στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την τεχνική βοήθεια του συνδικάτου των Ιταλών δημοσιογράφων για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και των αλβανικών ΜΜΕ και της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε αυτή τη χώρα, θα ήθελα να του προτείνω το εξής: Να ζητήσει και τη συνδρομή της ΕΣΗΕΑ. Τον διαβεβαιώ ότι και οι κανονισμοί λειτουργίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα είναι και σκληροί και πλήρεις, ανεξάρτητα με το εάν δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσία των διατάξεων που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου