Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προκήρυξη Θέσεων εργασίας στην Ιταλία από τους Υπουργούς Εργασίας Αλβανίας και Ιταλίας.

Οι Υπουργοί Εργασίας της Ιταλίας και Αλβανίας προκυρήσουν θέσεις εργασίας για αλβανούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στην Ιταλία.
Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρας και ο Ιταλός πρέσβης στα Τίρανα, κ.. Massimo Gaiani, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της υποβολής αίτησης εργαζομένων που επιθυμούν να απασχοληθούν στην Ιταλία.

Μετά την επιτυχία του πρώτου σχεδίου, που ανακοινώθηκε το Μάρτιο του τρέχοντος έτους και το οποίο περιελάμβανε την επιλογή  255 αλβανών πολιτών (από πάνω από 700 υποψηφίους) όπου 74 από αυτούς μετά από τα επαγγελματικά και γλωσσικά προγράμματα κατάρτισης που διοργανώθηκαν από τους εγκριμένους ιταλικούς φορείς, τώρα απασχολούνται στη γειτονική χώρα, τα Υπουργεία Εργασίας της  Ιταλίας και της Αλβανίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και να αυξήσουν τον αριθμό των δικαιούχων πολιτών.
  Η έκκληση για υποβολή αίτησης βασίζεται στο μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του περασμένου έτους μεταξύ των δύο Υπουργείων Εργασίας και στην εφαρμογή της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης για λόγους εργασίας, η οποία υπεγράφη στις 02 Δεκεμβρίου 2008.
Ο υπουργός κ. Ξέρας και ο Πρέσβης Gaiani μίλησαν για τις πολύ καλές επιδόσεις της συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας στον τομέα της μετανάστευσης και της εργασίας, στόχος της οποίας είναι να προωθήσει την ομαλή έναρξη για τους σκοπούς της απασχόλησης των πολιτών της, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στην Ιταλία.

Ο υπουργός κ.
Ξέρας  εξήρε σαν επίτευξη το άνοιγμα της δεύτερης φάσης και σαν πολύ σημαντική για τους αλβανούς εργαζομένους που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις προσφορές της ιταλικής αγοράς εργασίας.
"Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, ιδίως τους τελευταίους μήνες, σημείωσε ο υπουργός κ. Ξέρας.
Η  Υπογραφή και η εφαρμογή συμφωνιών για την απασχόληση με άλλες χώρες επηρεάζει την επίτευξη του στόχου μας για να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση των Αλβανών πολιτών τόσο στο εγχώριο όσο και σε άλλες χώρες. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στο Κατάρ υπογράψαμε  κοινή συμφωνίας για την απασχόληση των Αλβανών πολιτών σε αυτή τη χώρα. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και με άλλες χώρες και έχουμε την πρόθεση να υπογράψουμε  συμφωνίες και να τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας. "
.Ο Πρέσβης Gaiani εξήρε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τις αλβανικές δομές και ειδικότερα με το Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του πρώτου έργου, σημειώνοντας ότι όλοι οι Αλβανοί πολίτες που θα επιλεγούν και θα λάβουν επαγγελματική κατάρτιση σε διάφορα επαγγέλματα  θα ακολουθήσουν ένα κανάλι προτίμησης για την απασχόληση στην Ιταλία. "Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο για παροχή απεριόριστης σύμβασης εργασίας στην Ιταλία», είπε ο Πρέσβης.

Στη δεύτερη φάση, θα επιλεγούν 190 άτομα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα περίπτερα  Μετανάστευσης κοντά στην Περιφερειακή Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης στα κατοικημένα κέντρα τους για να εγγραφούν αρχίζοντας από τις 5 εώς τις 24 Οκτωβρίου 2012.
Τα Κριτήρια για τους αιτούντες είναι ότι πρέπει να είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί ή  δεν έχουν  ποινικές δίωξεις και  δεν υπόκεινται σε νομική κατάσταση που θα αποτρέψει την απελευθέρωση της ιταλικής θεώρησης για τους σκοπούς απασχόλησης.
.Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται να εργαστούν στα επαγγέλματα που καθορίζονται στην πρόσκληση: επεξεργασία μετάλλων (Προγραμματιστής / προπαρασκευαστής μηχανών με  Μηχανογραφημένο ψηφιακό έλεγχο, συγκολλητές, εφαρμοστές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι), Υπηρεσίες για επιχειρήσεις (Καθαριστές σε βιομηχανία), γενικός γραμματέας / εμπορίου και ξυλουργοί-εγκαταστάτες περίπτερου, για τα οποία οι επιλεγμένοινα θα λάβουν επαγγελματική κατάρτιση.
Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς θα αποκτήσουν το πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να πάνε να εργαστούν στην Ιταλία, ανά πάσα στιγμή όταν  ο εργοδότης απαιτεί το επαγγελματικό προφίλ τους.
Γίνεται λόγος για  ειδική ποσόστωση που είχε δεσμευτεί μόνο για εκείνους που απολαμβάνουν το δικαίωμα της προτεραιότητας. Αυτό το δικαίωμα επιτρέπει την έκδοση βίζας για τους σκοπούς της απασχόλησης μόνο μετά από αίτηση του εργοδότη στην Ιταλία. Σε περίπτωση απουσίας του διατάγματος εισαγωγής  είναι, αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για να μπουν στην Ιταλία ως μη εποχιακοί εργαζόμενοι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου