Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέζουν την Αθήνα για Αναγνώριση του Κοσσόβου

Μετα τι θα γινει με την Θρακη αραγε???


Τα Σερβικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ (B92, RTS, BLIC, KURIR, VESTI, MONDO, AKTER) αναφέρονται σε ανακοίνωση της Σερβικής Βουλής για τη συνάντηση του προέδρου της, Νέμποισα Στεφάνοβιτς με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Δημοσθένη Στωίδη.
Σημειώνεται ότι κατά τις συνομιλίες ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο, μολονότι η οικονομική κρίση αξιοποιείται ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η υπόλοιπη πορεία της Σερβίας προς την πλήρη ενσωμάτωση της στην ΕΕ να είναι όσο πιο επιτυχής γίνεται.
Επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ και την ενθαρρύνει να συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών τυγχάνει διαφορετικών ερμηνειών.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Σερβία δε θα αλλάξει την πολιτική της για το Κόσσοβο και ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, παρά το γεγονός ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, επιθυμώντας να εξασφαλίσει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε ότι η Σερβία αναγνωρίζει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ισχυρές απόψεις και θα βοηθήσει στον αγώνα για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Στεφάνοβιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα πρέσβη για τα συγχαρητήρια για την ανάληψη της προεδρίας του σερβικού κοινοβουλίου και απεδέχθη την πρόσκληση να επισκεφθεί την Βουλή των Ελλήνων.


Πόσο όμως ακόμα θα αντέξει η Ελλάδα στις πιέσεις, πόσο την εξυπηρετεί αυτή η στάση, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά από όποια απόφαση στην γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου, είναι ερωτήματα σοβαρά για το μέλλον της. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στη διπλωματία,
άλλωστε κάποτε ήταν αποδιοπομπαία και η Έλληνο – Ισραηλινή φιλία…
 

http://greek-observatory.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου