Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Γονείς και αξιωματούχοι στη Στρούγκα διαμαρτύρονται για απόφαση που αφορά στην παιδεία

Αξιωματούχοι της κοινότητας κατηγορούν τα Σκόπια ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά ως πολιτικά εργαλεία.

photoΠαιδιά από το χωριό Ποντγκόρτσι της πΓΔΜ δεν θα έχουν αναγνωρισμένη μόρφωση από την κυβέρνηση, επειδή διδάχθηκαν παράνομα σε μικρές Αλβανόφωνες τάξεις.
Διαφωνία σχετικά με το ποια γλώσσα πρέπει να χρησιμοποιείται σε σχολείο στη νοτιοδυτική πΓΔΜ έχει ως αποτέλεσμα απαίτηση από γονείς 20 παιδιών για ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους στην Αλβανία ή στο Κοσσυφοπέδιο.

Η διαφωνία στο Σχολείο Γκότσε Ντέλτσεφ στη Στρούγκα αφορά παιδιά από το γειτονικό χωριό Ποντγκόρτσι. Παρακολουθούν μαθήματα σε μικτές τάξεις από την πρώτη μέχρι την τετάρτη δημοτικού στα Αλβανικά.
Οι τάξεις θεωρούνται παράνομες από το κράτος καθώς δημιουργήθηκαν από αξιωματούχους της Στρούγκα χωρίς την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Ο νόμος απαιτεί οι τάξεις των δημοτικών σχολείων να έχουν τουλάχιστον 24 μαθητές.
Οι αξιωματούχοι της Στρούγκα χρηματοδότησαν τις τάξεις από το δημαρχιακό προϋπολογισμό τα τρία τελευταία έτη, ενώ υποσχέθηκαν στους γονείς επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με κάποιους γονείς. Ωστόσο, το κράτος ανακοίνωσε πως οι μαθητές δεν πρόκειται να λάβουν ενδεικτικά φοίτησης στο τέλος του σχολικού έτους.
Οι γονείς διαδήλωσαν αυτό το μήνα, εμποδίζοντας την είσοδο στο κυβερνητικό κτίριο στη Στρούγκα.
"Έχω έναν ανιψιό ο οποίος ήταν να πάει στην πέμπτη δημοτικού, ωστόσο μένει στο σπίτι, καθώς δεν ξέρουμε τι να κάνουμε", δήλωσε ο Νεντζμεντίν Ντερβισόβσκι στους SETimes.
Οι γονείς αναφέρουν πως εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, θα ρωτήσουν τις κυβερνήσεις σε Πρίστινα και Τίρανα εάν μπορούν να συνεχίσουν εκεί τα παιδιά τους την εκπαίδευσή τους.
"Είμαστε Αλβανοί και αυτός είναι ο λόγος που επιτρέπουμε στα παιδιά μας να μελετούν στα Αλβανικά", ανέφερε ο Εμίρ Ζουμπέρι, γονέας, στους SETimes.
"Καλούμε την κυβέρνηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης όλους τους σχετικούς θεσμούς στην πΓΔΜ, να συμμετάσχουν στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ώστε να μη χαθούν τρία χρόνια μαθητείας", ανέφερε ο γονέας Σεμρίγιε Μουρταζόσκα στους SETimes.
Ο Μουρταζόσκα ανέφερε επίσης πως είναι απογοητευμένοι από το δήμαρχο Στρούγκα, από τους πρώην και νυν υπουργούς, και από υφυπουργούς Παιδείας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έδωσαν ψευδείς υποσχέσεις για επίλυση του ζητήματος πριν από χρόνια.
Ο δήμαρχος Στρούγκα Ραμίζ Μέρκο αρνήθηκε τις κατηγορίες των γονιών.
"Αν και αρχικά λάβαμε έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, μετά ενεπλάκησαν οι πολιτικοί και η προηγούμενη συναίνεση αποσύρθηκε", δήλωσε ο Μέρκο. "Κατόπιν, άρχισαν όλα τα προβλήματα. Θα ζητήσω από τους πολιτικούς να μην εμπλακούν σε αυτό. Πίσω από τη διαμαρτυρία των γονέων, κρύβονται πολιτικά κόμματα, τα οποία δεν επιθυμούν τη μόρφωση των παιδιών στα Αλβανικά".
Ο υφυπουργός Παιδείας της πΓΔΜ, Σαφέτ Νεζίρι, δήλωσε στους SETimes πως οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν μία λύση.
"Η πραγματικότητα δείχνει πως αν και τα παιδιά αυτά πήγαν σχολείο τα τελευταία χρόνια, ήταν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος της πΓΔΜ", ανέφερε. "Προσπαθούμε να τα εντάξουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα παρέχοντάς τους έγγραφα ότι τελείωσαν το σχολείο, από το σχολείο όπου τα μαθήματα πραγματοποιούνται ήδη στα Αλβανικά".
"Και θα ζητήσω από όλους όσους εργάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, να μην κακοποιούν τα παιδιά αυτά σε καθημερινή βάση, για πολιτικούς σκοπούς", δήλωσε ο Νεζίρι.
Η Βενετά Κολόνια, 55 ετών, από τη Στρούγκα, ανέφερε στους SETimes πως τα παιδιά είναι θύματα πολιτικής και πολιτικών.
"Εάν θελήσω να μάθω Γερμανικά, ποιος μπορεί να μου απαγορεύσει το δικαίωμα αυτό;" διερωτήθηκε. "Πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να μαθητεύσουν στη γλώσσα που επιθυμούν. Στον 21ο αιώνα, είναι απάνθρωπο να μην υπάρχει σεβασμός των θεμελιωδών φυσικών δικαιωμάτων των πολιτών".
Οι γονείς ανέφεραν πως θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Στελέχη της πΓΔΜ, εν τω μεταξύ, απειλούν τους γονείς με πρόστιμο έως 2.000 επειδή επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν μαθήματα τα οποία θεωρούνται παράνομα από το κράτος.

 SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου