Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Άγρια" εμπορική διάσταση παίρνει η βεντέτα στην Αλβανία


Μία "άγρια" εμπορική λογική φαίνεται να έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του Κανόνα του Λεκ Ντουγκαγκίνι ή "Κανούνι", όπως είθισται να ονομάζεται η βεντέτα στην Αλβανία, ένα φαινόμενο με βαθιές ρίζες στο χρόνο στη βαλκανική αυτή χώρα.

Το "Κανούνι" παρουσιάζεται ως κληρονομιά του Κανόνα του Λεκ Ντουγκαγκίνι και φέρει το όνομά του επειδή, κατά μία εκδοχή, προγενέστερα ήθη και έθιμα συγκροτήθηκαν από τον Ντουγκακίνι σε αυστηρό κανόνα οργάνωσης και λειτουργίας της τότε κλειστής και ορεινής κοινωνίας, στο βόρειο τμήμα της σημερινής Αλβανίας.

Σήμερα, αποτελεί περισσότερο ένδειξη του πόσο μαζικά ο νόμος βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των πολιτών. Η λύση των διαφορών με τον πιο ακραίο τρόπο, την αφαίρεση της ζωή του αντιπάλου, οδηγεί σε μια ατέλειωτη αλυσίδα σκοτωμών από τις δύο αντίπαλες πλευρές. Μάλιστα, ο κύκλος του αίματος επεκτείνεται επί χρόνια, ακόμη και δεκαετίες και μετατρέπεται σε αυτοσκοπό ύπαρξης πολλών οικογενειών, σε μία ατέρμονη δηλαδή βεντέτα.

Το φαινόμενο της βεντέτας φαίνεται να έχει μπει σε εμπορική διάσταση τον τελευταίο καιρό και, μάλιστα, στην "άγρια" εκδοχή της. Συγκεκριμένα, άτομα παρουσιάζονται στις εγκλωβισμένες, λόγω βεντέτας, οικογένειες ανά τη χώρα και εκμεταλλευόμενα την απεγνωσμένη κατάσταση αυτών, ισχυρίζονται ότι έχουν τις λύσεις να τούς απαλλάξουν από τη «δίψα» των αντιπάλων τους για εκδίκηση.

Στην ουσία, ωστόσο, παρασύρουν τα μέλη των οικογενειών αυτών σε στημένες ενέδρες από την πλευρά των εκδικητών τους και μόνο κίνητρό τους είναι η αμοιβή, που φτάνει κάποιες φορές τις μερικές χιλιάδες ευρώ.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που μαζί με τα θύματα χάνουν τη ζωή τους και οι ίδιοι οι μεσολαβητές, μία διάσταση που φέρνει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανεθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης Γκιν Μάρκου.

Ο κ. Μάρκου μιλάει για εμπορική δραστηριότητα στο πλαίσιο της βεντέτας 83 διαφόρων συλλόγων. Μόνο στα Τίρανα, το Δυρράχιο, τη Σκόδρα και τη Λέζια δρουν περίπου 100 τέτοιοι μεσολαβητές, τονίζει.

Σημειώνει δε πως υπάρχουν και άλλες μορφές εμπορικής δραστηριότητας με αντικείμενο τη βεντέτα. Ένας τρόπος είναι η φυγάδευση, έναντι πληρωμής, οικογενειών σε βεντέτα.

Κατά το διάστημα 2011-2012 τα συγκεκριμένα κυκλώματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν χαρτιά για την παροχή ασυλίας σε δυτικές χώρες σε πάνω από 1500 οικογένειες.

Τα κυκλώματα των μεσολαβητών φέρονται να έχουν προσβάσεις σε κρατικές δομές, κυρίως στην αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μάρκου έχουν διασυνδέσεις και συνεργάτες και σε δυτικές χώρες, όπως στη Σουηδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η απομάκρυνση από το μέρος μόνιμης κατοικίας οικογενειών σε βεντέτα ή μελών τους αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο, όχι μόνο για την αποφυγή της εκδίκησης, αλλά και για την εξασφάλιση εσόδων για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Παναλβανική Επιτροπή Συμφιλίωσης των Αιμάτων, 600 παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω βεντέτας έχουν βρει καταφύγιο στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, και την άλλη αλβανική μεγαλούπολη, το Δυρράχιο. Μέρος αυτών εργάζονται στη «μαύρη αγορά», έχοντας προηγουμένως φροντίσει ν’ αλλάξουν ταυτότητα.

Άλλες οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου εργάζονται κυρίως στην κτηνοτροφία. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση έχει παρατηρηθεί επέκταση της βεντέτας πέρα από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Παρ’ όλα τα παραπάνω, ωστόσο, ο αριθμός των εγκλωβισμένων οικογενειών παραμένει πολύ υψηλός. Συνολικά 1400 οικογένειες παραμένουν εγκλωβισμένες και ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, αυξάνει. Χαρακτηριστικό είναι πως, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας νομιμοποιήσεων παράνομων κατοικιών προκλήθηκε βεντέτα σε 610 οικογένειες και ήδη υπήρξαν 17 δολοφονίες.

Αύξηση σημείωσε και ο συνολικός αριθμός δολοφονιών λόγω βεντέτας. Κατά το 2011 σημειώθηκαν 109 δολοφονίες, ενώ σε ανοδική πορεία είναι το φαινόμενο και φέτος.

Ο κ. Μάρκου κάνει λόγο για παντελή απουσία του κράτους τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνονται όσο και τις προσπάθειες για περιορισμό, εξάλειψη του φαινομένου ή επούλωση των «πληγών» που ανοίγει.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου